Mozek žen zpracovává matematiku stejně jako mozek mužů

Nízké zastoupení žen v matematických oborech je výsledkem sexismu patriarchální společnosti. Dokazuje to výzkum neurologů z Pensylvánie. Muži a ženy se totiž při zpracovávání matematických úkolů nijak neliší. Chlapci nejsou lepší než dívky kvůli domnělým biologickým výhodám. V oboru se prosadí spíš jen proto, že se dlouhodobě replikuje domněnka, že mají pro matematiku lepší vlohy. Mozek obou pohlaví ale funguje stejně. Na úspěch v matematice má vliv jenom zralost nervové tkáně, nikoli pohlaví. Sexistické přisuzování matematiky mužům od útlého věku má velký vliv na to, proč je v oboru zastoupeno tak málo žen.

Dívky od dětství vyrůstají v tom, že jsou v matematice horší. Vědci z University of Chicago v experimentálním výzkumu zjistili, že když před testem z matematiky řeknou dívkám, že jsou v matematice lepší hoši, mají dívky v tomto testu horší výsledky, než když jim je řečeno, že jsou v matematice lepší dívky.

Neurologové z Carnegie Mellon University v Pensylvánii provedli jiný výzkum. Pomocí funkční magnetické rezonance sledovali mozky několika stovek osob při počítání. Ve vzorku byli děti i dospělí, ženy a muži.

Konec diskriminace

Výsledky jsou jasné. Mozek všech lidí pracoval stejně. Bylo jedno, jestli to byly ženy či muži, dívky nebo chlapci. Jediný rozdíl byl patrný v tom, jestli se jednalo o dospělé či děti. Mozek dospělých fungoval lépe než mozek dětí.

„Vědecké důkazy nesouhlasí s běžným názorem lidu. Pozorovali jsme funkce mozku u dětí a byly u všech stejné bez ohledu na pohlaví, takže doufáme, že dojde k přehodnocení očekávání u rodičů, učitelů i společnosti v tom, čeho můžou děti v matematice dosáhnout,“ věří jedna z autorů výzkumu doktorka Jessica Cantlonová.

Nejde jen o matematiku!

Vliv sexismu na úspěch v různých oborech lidské společnosti je dokumentován často.

„Není to jen to, že chlapci a dívky používají centra zpracovávající matematické úkoly stejným způsobem, ale že podobnosti jsou zcela viditelné v celém mozku. Je to důležité upozornění pro nás všechny, že jako lidé jsme si spíš podobní než rozdílní,“ dodává další autorka doktorka Alyssa Kerseyová.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat