Čmeláky decimuje především klimatická změna

V posledních dvaceti letech prudce ubylo čmeláků. Nejprve se mínilo, že za to můžou hlavně pesticidy užívané v zemědělství, protože ty likvidují populace všech divoce žijících i domácích včel. Jenže čmeláci mizí i z krajiny, kde s pesticidy nepřijdou do styku. Podle britských vědců za to může klimatická změna. Tyto chundelaté včely totiž sice dokážou opylovat květy i při teplotě deseti stupňů Celsia, kdy včela medonosná křehne a zůstává v úle, ale neumějí se vyrovnat s extrémními výkyvy teplot.

Klimatický chaos

Tak nazval tým vědců z britských a kanadských univerzit příčinu výrazného poklesu populací čmeláků v evropské přírodě. Ti nejrychleji mizí z teplejších oblastí Evropy a Severní Ameriky. V chladných horských oblastech a severních zeměpisných šířkách lze pozorovat osidlování území, která byla v minulosti klimaticky příliš nehostinná. Ale bohužel populace nejsou stabilní a počet čmeláků se nezvyšuje. Tento hmyz se pouze snaží uniknout příliš vysokým teplotám.

„Byli jsme poprvé schopni přesně dokázat velmi úzký vztah mezi místním vymíráním a rozšiřováním čmeláků kvůli klimatické změně, předložili jsme jasné otisky prstů klimatické změny, které můžou za pokles čmeláků, jež poslední desetiletí pozorujeme,“ svěřil BBC doktor Tim Newbold z Londýnské univerzity.

Ztráta druhového bohatství

„Pokles populací čmeláků jasně souvisí s klimatickou změnou, a především s extrémními teplotami a klimatickým chaosem, které klimatické změna vytváří,“ tvrdí doktor Peter Soroye z University of Ottawa, jenž na výzkumu spolupracoval.

„Tato nová studie jen přidává další důkazy k těm již nahromaděným, důkazy o alarmující celosvětové ztrátě druhového bohatství a o takové míře globální změny, která už přesáhla kritickou hranici pro to, aby ekosystém dokázal změnám odolávat a vyrovnat se s nimi,“ míní doktor Jonathan Bridle z University of Bristol.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat