Zvyky a obyčeje Velikonoc ve světě

Křesťanské oslavy Velikonoc mají v mnoha zemích trochu jinou podobu. Ačkoli u nás se tradičně chodí koledovat s pomlázkou, v jiných zemích se s vrbovými proutky nesetkáte. Naproti tomu vajíčka jsou na většině míst typickou součástí stejně jako v Čechách.

Mexiko

V předvečer Velikonoc bývá v mexických ulicích vskutku velice rušno. Lidé se zde po setmění vydávají na pochody, nesouc v rukách takzvané piňaty. Piňata je papírová nádoba, do které se nasype množství pamlsků, bonbonů, drobných dárečků nebo barevných konfet, které se zavěsí a následně se rozbíjejí čímkoli, co je zrovna po ruce. Tluče se do nich tak dlouho, dokud se obsah nevysype na zem. V Mexiku takovéto piňaty rozvěšují do ulic nebo je nosí zavěšené na dlouhých holích.

Velká Británie

Velikonoční svátky v Británii začínají takzvaným palačinkovým dnem, který začíná v úterý, tedy den před Popeleční středou. V tento den Britové palačinky jedí a nabízejí vskutku na každém rohu a v nejrůznějších podobách. Pokud jde o zvyky, které jsou nám známější, i v Británii mají rádi vajíčka. Zde je ale přináší velikonoční zajíček a jsou zpravidla čokoládová. Nejčastěji se roznesou a schovají po domě či zahradě, kde je následně děti hledají.

Řecko

V Řecku mají zvláštní zvyky a nejinak je tomu i v případě Velikonoc. V den jejich oslav Řekové pořádají vaječné bitvy, kdy vzduchem létá obrovské množství syrových vajec. Cílem této hry je rozbít vejce o soupeře a co nejvíce ho zaneřádit. Řekové věří, že jim tento zvyk přináší štěstí a hojnost.

Irsko

Irové jsou velmi pověrčiví, a proto mají tradičních zvyků více, než jiné země. Velký pátek je v Irsku posvátným dnem a v takový den nesmí přijít o život žádný živý tvor, a to včetně rostlin. Nezabíjí se žádná zvířata, je zákaz rybolovu, kácení stromů, ale také se například nesmí konat žádné velké změny, například stěhování nebo změna zaměstnání. Irové také věří, že vejce snesené o Velikonocích přinese blahobyt do domu a každý člen rodiny by měl jedno velikonoční vajíčko sníst.

Filipíny

Na Filipínách by chtěl o Velikonocích být asi jen málokdo z nás. Filipínci slaví vskutku netradičně a jejich rituály jsou děsivé. Věřící se zde sjíždějí do vesnice San Pedro, kde po vzoru Ježíše Krista nesou kříž a dokonce se na něj nechají na chvíli i ukřižovat. Církev ale tento rituál nepodporuje a snaží se o jeho zakázání.  






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat