Menstruace napříč jinými kulturami

Nejedna žena by se bez ní zcela obešla. Snažíme si naše dny co nejvíce usnadnit a zpříjemnit, nakupujeme kvalitní hygienické pomůcky a především vždy chceme, aby to bylo co nejdříve za námi. V jiných kulturách je tomu ale zcela jinak. Existují místa, kde se ženská krev považuje za elixír života, ale i taková, kde ženy při menstruaci zavírají na samotku.

Papua – Nová Guinea

Tohle místo je opředeno mnoha otazníky. Tady je všechno tak nějak jiné a nejinak je tomu i tehdy, objeví-li se v blízkosti menstruující žena. V kmeni Siane oslavují příchod první menstruace rituálem, který dává na vědomí, že je žena dostatečně zralá na vdávání. Rituál probíhá uložením děvčete do rodičovské chýše, jejíž vchod zakryjí větvemi stromů. K chýši pak přicházejí muži z celé vesnice a zpívají dívce písně. Menstruační krev je považována za část otcovského ducha v těle dívky. Evidentně se zde muži musí přiživit i na této vysloveně dámské záležitosti.

Bengálsko

Menstruovat v Bengálsku je záležitost pouze dostatečně otrlých. Zde se totiž krev při rituálu konzumuje. Už jste to vstřebali? Tak pokračujeme… Dívka zde oznámí rodičům příchod prvních měsíčků a otec jí poskytne kus čisté látky, kterou si dívka uloží mezi nohy. Nasáklý kus látky je pak odevzdán místnímu guru, který ji vylouhuje v kravském mléce a přidá další posvátné ingredience. Následně tekutinu nalije do kokosové skořápky a nechá ji kolovat mezi hosty, kteří se rituálu účastní. Ti ze skořápky upíjejí a věří, že jim nápoj přinese sílu, krásu, inteligenci a dlouhý život. Uf!

Melanésie

V Melanésii, která je částí Oceánie, menstruaci vnímají jako velmi nečistou záležitost. Rozdělují tedy vesnici na čisté a nečisté území. V obou místech se nacházejí chýše, kde obyvatelé přebývají. Pokud ale některá z obyvatelek začne menstruovat, je odvržena do chýše na nečistém území, kde musí tyto dny přestát. Teprve potom se může vrátit mezi muže. Nezřídka je v chýši několik právě menstruujících žen, které čekají, až se budou moci vrátit domů. Aby toho nebylo málo, existuje tu i chýše pro muže. Tam naopak ženy nesmí vůbec. Pokud tedy muž na svou družku nemá zrovna náladu, ani když nemá své dny, odebere s do mužské chýše a běda té, která by se odvážila vstoupit do jejích útrob!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat