Multitasking poškozuje paměť

Běžně musíme myslet na spoustu věcí a snažíme se všechno udržet v hlavě. Děti, práce, koníčky, domácnost. A přitom své paměti možná nevědomky hodně ubližujeme.

Dělat hodně věcí naráz se může zpočátku zdát praktické a výhodné. Tvrdí se, že především ženy jsou odbornice v takzvaném „multitaskingu“, tedy dělání několika věcí najednou. Zatímco odpovídají na e-maily, ještě telefonují nebo si hledají recept na večeři. Ale pozor! Pokud patříte také k mistrům multitaskingu, můžete si rychle zadělat na potíže.

Multitasking ovlivňuje paměť

A právě v dělání více věcí najednou spočívá ten největší problém. Mozek totiž není uzpůsoben,  aby vstřebával několik věcí najednou. Ačkoli my se v první chvíli můžeme cítit velmi výkonně, je náš mozek naopak zahlcen neustálým stresem, jak tvrdí Dr. Gary W. Small, ředitel zdravotnického centra v Los Angeles. Navíc při multitaskingu máme sklony k větší chybovosti, takže ve výsledku je nakonec spíše nevýhodný, pokud si připočítáme čas strávený opravami. Pod tlakem vyřešit více úkolů najednou začne vystresovaný mozek do těla uvolňovat hormony, které ovlivňují krátkodobou paměť. Následkem může být, že si člověk najednou nemůže vzpomenout, co právě říkal, zatímco se díval ještě do mobilu. A jen pro zajímavost – i jen několikavteřinovým přerušením činnosti, abyste se podívali na mobil, se pravděpodobnost, že uděláte chybu, může až ztrojnásobit.

Soustřeďte se

Abyste se chyb napříště vyvarovali, měli byste si všechny možné „vyrušující“ podněty položit tak, abyste na ně ani nedosáhli, ani na ně neviděli. Určete si pevné časy na vykonání dané činnosti. Napište si časový plán a podle toho pak pracujte. Pokud máte na práci věci podobné, není samozřejmě nic proti ničemu, vykonávat je současně. Každopádně byste se neměli nechat rozptylovat, ale věnovat se jedné věci plně a soustředěně. Tím prospějete z dlouhodobého hlediska nejen svému mozku, ale celému tělu, protože bude méně zahlceno stresovými hormony.    






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat