Poloha ve spánku je odrazem socioekonomického postavení

Psychologové vědí, že poloha při spánku naznačuje některé vlastnosti člověka. Sebevědomí a nebojácní lidé častěji spávají na zádech s roztaženýma nohama a rukama. Naopak úzkostní lidé se raději na boku schoulí do polohy plodu v děloze. A tuto polohu nejčastěji zaujímají také lidé, kteří vydělávají málo. Není divu, mají více starostí se zajištěním každodenních potřeb a poloha, kterou zaujímali v děloze, jim poskytuje pocit matčina bezpečí.

Podle průzkumu (1) britské spánkové laboratoře naopak ti, kdo vydělávají nejvíce a jsou tedy alespoň hmotně zajištění, nejčastěji usínají v poloze volného pádu. Vleže na břiše s doširoka roztaženýma rukama nohama. Druhou nejoblíbenější polohou těchto socioekonomicky vysoce postavených členů společnosti je tzv. poloha na vojáka, kdy člověk leží na zádech s rukama podél těla. Lidé s nízkými příjmy vyhledávají naopak polohy poskytující pocit bezpečí. Ať už tedy v podobě lidského plodu, nebo při objímání polštářů nohama a rukama.

Kvalita spánku se odráží po celý den

Průzkum (1) polohy spánku ve vztahu k jejich příjmům provedla u pěti tisíc Britů společnost Naturalmat. Její odbornice na zdravý spánek Christabel Majendie k tomu uvedla v rozhovoru pro deník The Mail: „Zhoršená kvalita spánku souvisí s horším výkonem během dne, což se může odrazit také v profesním životě.“

Nicméně příjmy a úspěch v povolání se odrážejí v poloze jen částečně v rozpětí několika málo poloh. Obě skupiny osob – nejméně a nejvíce vydělávající – totiž spí jen výjimečně v poloze na zádech s rukama za hlavou, jako by člověk ležel na trávě a sledoval nebe, a pak v poloze strnulého kmene, kdy člověk leží na boku s rovnýma nohama a rukama podél těla.

Poloha při spánku u osob s nejvyššími příjmy podle Naturalmat:
1. Volný pád – 29 procent
2. Voják – 23 procent
3. Poloha plodu – 21 procent
4. Objímající polštáře – 13 procent
5. Stabilizační poloha – 9 procent
6. Hvězda (na zádech ležící s roztaženýma rukama a nohama) – 2 procenta
7. Pohoda na trávě – 2 procenta
8. Poleno – 1 procento

Poloha při spánku u osob s nejnižšími příjmy podle Naturalmat:
1. Poloha plodu – 29 procent
2. Objímající polštáře – 24 procent
3. Volný pád – 14 procent
4. Stabilizační poloha – 13 procent
5. Voják – 10 procent
6. Hvězda – 5 procent
7. Poleno – 3 procenta
8. Pohoda na trávě – 2 procenta

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861987/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat