Do auta sedejte rozhodně bez bundy

Tuhle obrovskou chybu děláme v zimě skoro všichni – do auta si sedáme v teplé zimní bundě. Jasně – komu by se chtělo se v té zimě venku z krásně vyhřáté bundy svléknout? Ale jízda v bundě může být velmi nebezpečná!

Venku vládne mráz a vaše auto přes noc úplně vymrzlo. Kdo zrovna neparkuje v garáži nebo nemá v autě dálkové vyhřívání, by si v takové zimě za volant bez bundy sedl jen velmi nerad. A přitom to může být životně nebezpečné!

Bunda jako příčina smrti

Pokud máte v autě na sobě tlustou zimní bundu, není podle motoristické organizace ADAC bezpečnostní pás na správném místě (1). Za normálních okolností je lehce nad bedrami, se zimní bundou se ale usadí někde v oblasti břicha. A když potom dojde k nehodě – a stačí i takové běžné ťukanice v městském provozu – hrozí kvůli nesprávné pozici bezpečnostního pásu uskřípnutí střeva nebo jater. A taková zranění s sebou mohou nést i vnitřní krvácení.

Raději v bezpečí než v teple

Ovšem jestliže si ráno bez bundy v autě nedokážete představit, pokuste se alespoň posunout sedačku co nejvíce nahoru a pás mít pod rozepnutou bundou ve správné pozici. Děti například můžete místo teplé bundy během jízdy přikrýt teplou dekou. U nich dokonce hrozí i riziko úplného uvolnění z pásu a při větším nárazu i vyletění oknem z auta nebo jiná mnohočetná zranění způsobená zaklíněním mezi sedačkami. Vzpomeňte si na to zítra ráno – protože bezpečnost je na prvním místě (2)!

Zdroj: (1) www.cceit.com/do-not-wear-a-thick-winter-coat-under-the-car-belt-warns-adac/, (2) názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat