Život módní návrhářky Coco Chanel byl plný úskalí

Smrt matky, pobyt v sirotčinci nebo usvědčení z kolaboranství a zrady. I tohle patří ke Coco Chanel. Stejně jako závislost na morfiu. Co dalšího vás možná hodně překvapí?

Osobitý styl, bohatství, vysoké postavení i schopnost omotat si muže kolem prstu. Tohle všechno měla francouzská návrhářka Coco Chanel, které svého času ležel u nohou celý svět. Vždycky to ale taková pohádka nebyla. Život jedné z nejvýznamnějších osobností módy byl plný překážek, zvratů, omylů i těžce vybojovaných vítězství. Nic z toho ji ale nezlomilo. Nic z toho ji nepřinutilo sklonit hlavu, vzdát se svých snů a přijmout prohru. Díky tomu můžeme její odkaz nést i dnes. A jak tento příběh vlastně začal?

Těžké začátky se špatnými kartami

Gabrielle Chanel se jako druhá dcera podomního obchodníka Alberta Chanela a jeho družky Jeanne Devolle narodila 19. srpna roku 1883. V jejích 12 letech, kdy jí zemřela matka, se otec o ni, stejně jako o další čtyři sourozence, nedokázal postarat. Se svými sestrami tedy skončila v sirotčinci, odkud byla následně převezena do klášterní školy. Pověst mimořádně nadané švadleny si získala už ve 20 letech, kdy vypomáhala v krejčovství své tety. Ve volném čase si přivydělávala zpěvem v jednom z kabaretů, v němž její uhrančivé oči uchvátily důstojníka ve výslužbě, který byl shodou náhod dědicem textilní firmy. Říkejme tomu být ve správný čas na správném místě…

Láska, nebo vypočítavost?

Etienn Balsan svou milenku Coco Chanel zakrátko uvedl do společnosti. Vděku se ale nedočkal. Drobná švadlenka udržovala milostný poměr s jeho přítelem, anglickým diplomatem Arthurem Capelem. Ani tak v jeho očích neztratila půvab, protože oba muži sponzorovali počátky jejího módního tvoření, a to v nečekané přátelské spolupráci. Po úspěšné kolekci klobouků přišly na řadu volnočasové oděvy a společenské šaty.

Hleďme, zrodila se hvězda

Se značnou finanční podporou si Coco Chanel v roce 1913 otevřela módní salon, o tři roky později pak ještě butik. K jejich věhlasu jistě přispěl fakt, že neměla konkurenci. Byla totiž úplně první a jedinou ženou navrhující oblečení pro své pohlaví. Proto se stala trnem v oku závistivců, udavačů a falešných přátel. Ale tak už to bývá, když má člověk úspěch. A madam Chanel ho měla, stejně jako dobré nápady. O šatech z její dílny se v novinách psalo jako o uniformě moderní dámy. A to navzdory tomu, že odhalovaly kolena, což byl v té době neslýchaný skandál. Pak ale přišla rána, která korespondovala s uvedením legendárního parfému Chanel No 5.

Vzestup a pád na úplné dno

Po deseti letech se Coco musela rozloučit se svým milencem i jeho financemi. Angličan se podle konvencí oženil s dcerou lorda a o rok později zemřel při autonehodě. Komplikace způsobila i druhá světová válka, která podnikání zastavila. V náruči i loži této ikony se pak ocitlo mnoho důstojníků a velvyslanců, což z ní nakonec udělalo zrádkyni a lovnou zvěř.

Zatčení ale jako zázrakem unikla, protože „zmizela“ do Švýcarska. Navzdory usvědčení z kolaborantské minulosti se dokázala v 70. letech vrátit zpět do Paříže a znovu vzkřísit ikonický módní dům Chanel. Život i kariéru této legendy ukončila těžká závislost na morfiu vedoucí k infarktu myokardu. „Tak takhle se umírá“, zněla poslední slova královny, kvůli jejímž šatům mnozí rádi zapomněli i na velezradu.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat