Extrémní místa na bydlení napříč světem

04.03.2021 | Zajímavosti

Měli jste někdy pocit, že jste se narodili na špatném kontinentu a nejraději byste v chladných zimních dnech utekli někam do exotiky? Nebo naopak v létě litujete, že nejste obyvateli nějakého vlahého horského městečka? Případně vám vadí zalidněnost měst či nečistoty v ulicích? Nezoufejte. Může být totiž mnohem hůř. Na světě jsou místa, kde si obyvatelé příliš vybírat nemohou a jsou důkazem, že člověk dokáže prospívat v nejrůznějších extrémních podmínkách, pokud si na ně zvykne.

Jakutsk – Rusko

Ruské město, které je položené v údolí uprostřed rozhlehlé pevniny, kde nejsou žádné větší vodní plochy, ani teplé oceánské proudy, které by mohly ovlivňovat zvýšení teplot v této bezútěšné lokalitě. Teploty v zimě, které zde trvá sedm měsíců, dosahují až padesáti stupňů pod bodem mrazu. To je taková zima, že vám během krátkého časového úseku může zmrznout i oční rohovka. Přesto jsou zde lidé relativně spokojení a necítí potřebu přemístit se někam, kde se žije pohodlněji.

Lagos – Nigérie

Lagos je největším městem Nigérie. Žije zde 21 milionů obyvatel, což je dvojnásobek obyvatel Londýna, jenže na místě o třetinu menším, než je britská metropole. Ulice Lagosu praskají ve švech a obyvatel neustále přibývá. Tím dochází k problému s nedostatkem pozemků, které jsou čím dál tím dražší. Zdejší chudina si však dokázala poradit. Z pobřežní rybářské vesničky vytvořili během několika let obrovskou vodní síť kanálů mezi dřevěnými domky, které trčí přímo z moře. Nemají zde toalety ani elektřinu, jejich domy jsou velice skromné, voda je plná odpadků a bakterií, ale přesto zůstávají a vychovávají zde další generace.

Rjukan – Norsko

Norsko je zemí krutých zim a dlouhých nocí. Najdete v něm město Rjukan, které je k žití ještě o něco složitější, než jiná místa této drsné země. Město Rjukan leží v údolí mezi strmými horami a zdejší obyvatelé nespatří přímý sluneční svit déle než půl roku. Proto se mu také přezdívá město stínu. Slunce zde v zimním období ani nevystoupá nad vrcholky hor, takže k typickému zimnímu šeru přispěje poloha města, ukrytá v útrobách skalisek, o to více. Mají zde však jednu vychytávku. Na vrcholu jedné z hor jsou umístěna zrcadla, které odráží sluneční paprsky na náměstí uprostřed Rjukanu. Vytváří tak kruh o průměru asi pěti metrů, kde je možné si v období temna připomenout, jak to vypadá, když je den.

Egypt – Káhira

Naštvaly vás někdy na ulici pohozené odpadky? To jste ještě asi nebyli na předměstí Káhiry. Zde se na rozloze pět kilometrů čtverečních soustředí snad veškerý odpad Egypta. Ale nenechte se zmýlit, nejde o skládku. V této čtvrti, kde jsou odpadky na každém centimetru, do výšky několika metrů, dokonce i na střechách či balkonech budov, žijí lidé, kteří se starají o recyklaci nasbíraného odpadu a jejich rodiny. Jenže odpadu je moc a pracovníků málo. Ačkoli snahu mají, jednoduše nestíhají.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat