Syndrom zlomeného srdce ničí vaše tělo

Že zlomené srdce bolí, víme asi už všichni. Ovšem syndrom zlomeného srdce může mít skutečné zdravotní následky na naše tělo. Jaké?

Když nečekaně skončí velká láska nebo milovaný člověk náhle umře, říká se, že máte zlomené srdce. Formulace, která může platit i v doslovném významu. Protože silný emoční stres může opravdu srdeční sval vážně poškodit. Lékaři potom hovoří o syndromu zlomeného srdce nebo tako-tsubo-kardiomyopatii. A s takovou diagnózou není radno si zahrávat.

Co je syndrom zlomeného srdce

U syndromu zlomeného srdce se nezlomí srdce, jak byste se možná mohli domnívat. Jedná se spíše o akutní onemocnění srdce. Oproti infarktu, u kterého jsou postižené koronární tepny, působí emoční syndrom na levý srdeční sval, což může vést k poruchám srdečního rytmu a náhlé smrti. Navíc se vědci domnívají, že se pravděpodobně jedná o genetickou predispozici.

Jaké jsou příčiny

Emoční stres, který zasahuje srdce, může mít různé příčiny: může to být úmrtí, rozchod nebo šokující zážitek. Jedna studie dokonce poukazuje na to, že lidé, kterým umřela velmi blízká osoba, sami zemřou. Například u rodičů, kteří přijdou o své dítě, je riziko úmrtí dokonce o 31 procent vyšší.

Kdy se může srdce zlomit

Častěji syndrom zlomeného srdce postihuje ženy, především po menopauze, než muže. Zřejmě to souvisí s tím, že ženy s klesající hladinou estrogenu jsou náchylnější na uvolňování stresových hormonů adrenalinu, noradrenalinu a kortizolu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat