Alarmující příznaky otravy houbami u psů

Často se svým mazlíčkem vyrážíte do přírody a berete ho s sebou i na houby? Zvlášť pokud je mladý a jankovitý, dejte si pozor, aby nějakou z nich neochutnal. Může to mít nedozírné následky. Jak vůbec poznáte, že se váš miláček přiotrávil a co v takové chvíli dělat?

Češi jsou národem houbařů. Houby tvořily součást jídelníčku našich předků již v pravěku a ani v současné době na tom nikdo nechce vůbec nic měnit. Možná, že se na jejich sběr vydáváte v doprovodu svého psa, který jim ve vámi nestřežené chvíli neodolá. Jemu se není co divit.

Psi zkoumají své prostředí pomocí chuti a čichu a mohou to „cosi“ voňavé a neznámé v mechu považovat za vzrušující podnět. Na jejich zvědavosti by nebylo nic špatného, ale bohužel, některé houby obsahují toxiny. Na ně zvířecí tělo reaguje různými způsoby.

Problémy mohou začít už na místě

Záleží na druhu houby, snězeném množství a zdravotním stavu chlupáče. Pochopitelně, že ne všechny houby jsou toxické, nicméně i tak vyvolají dočasné zažívací potíže. Zatímco některé se zaslouží pouze o zvracení a průjem, jiné způsobí přechodné halucinace a nervové příznaky. Spousta z nich může vést k selhání jater nebo ledvin, což jsou stavy ohrožující život.

Když je zle

Obecně se udává, že mezi symptomy otravy houbami u psů patří silné zvracení a průjem, zvýšené slinění a slintání, slzení očí, abnormálně časté močení, nevysvětlitelná slabost nebo vyčerpání, „opilé“ pohyby, chvění, záchvaty, žloutnutí bělma očí a snížená srdeční frekvence. Pokud je otrava závažná nebo se neléčí, může pes upadnout do kómatu.

V případě, že nějaký z těchto projevů zaznamenáte, ihned kontaktujte pohotovostní veterinární kliniku a v ideálním případě, pokud víte, co mazlíček pozřel, vezměte kousek houby s sebou. Nebo ji aspoň vyfoťte. Tyto důležité informace mohou pomoci identifikovat konkrétní druh. Hodně pomohou i případné zvratky zvířete.

V nouzi kupte náhubek

Veterinář psovi předepíše léky, které ho přinutí vyloučit toxické látky. Příště se při procházkách pokuste vyhnout bažinám, mokřadům a hlubokým lesům. V případě, že si pejsek nedá říct, stále je zvědavý, houby očichává či rovnou olizuje, nasazujte mu náhubek a předejděte dalším potížím.  

Zdroje: cit.vfu.cz, thehealthy.com






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat