Hudba ovlivňuje řidičské dovednosti i styl jízdy

Puštěné rádio v autě? Někdy je díky němu jízda bezpečnější, jindy naopak přeje karambolům. Jaké písně vás nabádají k tomu, abyste překročili doporučenou rychlost? A které z vás dělají opatrného řidiče?

Je těžké popřít, že poslech hudby a řízení automobilu jde ruku v ruce. Potvrzuje to i výzkum zrealizovaný marketingovou společností STEM/MARK, z něhož vyplývá, že si rádio za volantem pustí přibližně 78 procent lidí. A teď se nabízí otázka – je to ku prospěchu jízdy? Nebo to naopak přispívá k nehodovosti? Záleží, co přesně dotyčný poslouchá…

Opravdu ticho léčí?

Vědci již mnohokrát prokázali, že hudba má jisté vedlejší účinky. Jakmile si člověk pustí oblíbenou skladbu, v jeho těle dochází ke zvýšené produkci hormonů, jež podporují dobrou náladu a posilují imunitní systém. Mimochodem, úplně stejné „věci“ se dějí i tehdy, když obejmete milovanou osobu, ale o tom až jindy. Některé studie naznačují, že právě hudební doping, jež navozuje psychickou pohodu, stojí za bezpečným chováním na silnicích. Z části proto, že snižuje dechovou frekvenci a tlumí stres, což obecně zabraňuje agresivitě. Má to však jednu podmínku.

Řiďme se srdcem. A to doslova

Jen písně, které mají rytmus podobný srdci, se považují za „bezpečné“ a příhodné. To znamená, že bychom podle vědců měli naslouchat jen těm, které odpovídají 60 až 80 tepům za minutu. Chcete-li konkrétní příklad, řadí se mezi ně třeba Stairway to Heaven od skupiny Led Zeppelin nebo Under the Bridge, za kterou stojí Red Hot Chili Peppers. Jenže co když je tohle na vás moc pomalé a chcete vašim uším dopřát větší a mnohem svižnější “nářez”? Pak vás to možná bude stát pokutu a ztrátu několika bodů. A to jen v lepším případě.

Karambol kvůli rádiu?

Jistý brazilský výzkum, jehož se zhostila vysoká škola v Sao Paulu, prokázal, že skladby v rytmu přes 120 tepů za minutu nabádají účastníky silničního provozu k rychlé jízdě a negativně ovlivňují soustředění, což pochopitelně nahrává dopravním nehodám. Problematický je podle autorů i samotný žánr. Za nejméně vhodný se považuje hip-hop následovaný heavy metalem. Moc dobrou pověst nemá ani taneční hudba, kvůli které prý také noha na plynovém pedále trochu „těžkne“.

Zdroje: directauto.com, alexandassociates.com






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat