Ženy toho nenamluví víc než muži

Mýtus, nebo fakt? Ženy prý mluví až třikrát víc než muži, za což údajně může gen FOXP2, který je zodpovědný za produkci proteinu označovaného jako „bílkovina mluvení“. Co je na tom pravdy a kdo je ve skutečnosti ukecanější?

Pohlaví jsou dvě, jazyk jen jeden. Ženy ale bývají konverzačně aktivnější a za den použijí v průměru 20 000 slov, což je oproti mužům, jež se dostanou „jen“ na 7 000 slůvek, rozdíl. Nebo aspoň takhle se to před lety tvrdilo. Nevěřte tomu! Ostatně, hovornost lze měřit různými způsoby.

Sociální kontakty jako spouštěč diskusí

Můžete lidi dostat do laboratoře, dát jim téma k diskusi a pak nahrávat jejich konverzace. Nebo je necháte počítat vyřčená slova v běžném, reálném životě – doma i v práci. A touto myšlenkou se nechal inspirovat psycholog James Pennebaker z Texaské university v Austinu, který vyvinul zařízení, jež každých 12,5 minuty zaznamenává 30sekundové úryvky zvuku - a je spolehlivější než elektronický zapisovač.

Kniha, která způsobila revoluci

Z jeho výzkumu, který publikoval časopis Science, vzešlo, že během 17 hodin monitorování (v zaměstnání i v soukromí) ženy, které byly testovány v USA a Mexiku, pronesly v průměru 16 215 slov, zatímco u mužů to bylo 15 669 slov. Takže ano, dámy jsou ukecanější, ale jedná se pouze o zanedbatelný rozdíl. Kde se tedy vzala myšlenka, že ženy vysloví 20 000 slov denně?

Tahle informace se objevila na přebalu knihy The Female Brain, kterou napsal americký neuropsychiatr Louann Brizendine v roce 2006. Její hlavní myšlenou je, že se chování žen a mužů liší kvůli hormonálním rozdílům. Když Mark Liebermann, profesor lingvistiky na univerzitě v Pensylvánii, zpochybnil použité metody počítání slov a data, která jsou v publikaci použita, vyvolalo to vlnu diskusí. Na základě toho někteří akademici dané téma znovu otevřeli.

Přezkoumání mýtus vyvrátilo

Ve finále se ukázalo, že z 56 studií pouze dvě prokázaly, že ženy mluví víc než muži, tedy alespoň za určitých okolností. Senzace se tedy nekoná, rozdíly mezi pohlavními se dají očekávat jinde, kupříkladu u tělesné stavby. Dámy taky bývají víc zaměřené na emoce a mívají silnější empatii, pánové si zase libují v logice a analýzách. Vyšší hladina hormonu testosteronu samce pobízí k soutěživosti a přímému řešení problémů. Psychologické výzkumy dokazují, že ženy usilují o nalezení vzájemnosti, a co se týče sporů, uchylují se k zákeřnostem a intrikám, často splétaným tajně. Každé pohlaví zkrátka má to svoje.

Zdroje: bbc.com, wikipedia.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat