Silvestrovské tradice ve světě

Doufáte v lásku, štěstí nebo peníze v novém roce? Dodržujete některé novoroční tradice?

V naší zemi se k Novému roku tradičně váže přísloví: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Proto se lidé již po generace snaží tento den vyhýbat hádkám. Hospodyňky v tento den neuklízely, aby se následující rok neudřely. Nesmělo se zametat, aby se nevymetlo štěstí z domu, ani prát prádlo (prádlo na šňůře mohlo přinést neštěstí, nebo dokonce smrt někoho blízkého). Obecně se dbalo, aby se nic nevynášelo z domu a zapomenout nesmíme ani na čočku, která se na Nový rok vyskytuje v jídelníčku dodnes a symbolizuje bohatství a peníze.

To, co je však pro nás zcela běžné, může být v jiných zemích a kulturách úplně jinak. Zajímá vás, jaké novoroční zvyky mají v zahraničí?

Španělsko – 12 hroznů

Dvanáct bobulí révy nebo „hroznů štěstí“ je tradice, v rámci které má člověk o půlnoci sníst dvanáct bobulí vinné révy (jednu na každý úder zvonu, který bije o půlnoci z 31. prosince na 1. ledna), aby si  zajistil 12 měsíců štěstí v následujícím roce. Počátky této tradice sahají do roku 1909, kdy byla obrovská sklizeň hroznů a král se rozhodl přebytky darovat lidem ke konzumaci na Silvestra. Tradice přetrvává dodnes a věří se, že ten, kdo dokáže spořádat 12 hroznů před koncem zvonění, bude v nadcházejícím roce odměněn štěstím a bohatstvím.

Brazílie – dary bohyni moře

V Brazílii lidé házejí poslední večer v roce do moře bílé květy jako oběť bohyni moře Yemanji. Každý rok tento zvyk provádějí tisíce Brazilců v naději, že se splní jejich přání pro nadcházející rok. Prodejci květin tedy na konci roku mívají na svých stáncích pořádně rušno.

Dánsko – rozbíjení nádobí

Pokud přemýšlíte o tom, jak se zbavit starých oprýskaných talířů a porcelánu, které leží ve vaší kuchyňské skříni, odložte si je na Nový rok. Jakmile nadejde silvestrovská noc, naházejte své naspořené kuchyňské nádobí ke dveřím svého přítele nebo souseda.

Připadá vám to divné? Ani nám by se ráno nechtělo odklízet rozbité nádobí přede dveřmi, nicméně v Dánsku se věří, že čím více rozbitého nádobí ráno za dveřmi najdete, tím více přátel a štěstí budete v novém roce mít. V dnešní době se tato tradice praktikuje už jen zřídka, ale kdo se rozhodne v ní pokračovat, má nejspíše o zábavu postaráno (přinejmenším díky vysvětlování, proč udělal sousedovi přede dveřmi takový „brajgl“).

Skotsko –⁠ pozvěte hezkého muže k sobě domů

Pokud si chcete v následujícím roce zajistit to nejlepší, postarejte se o to, aby první člověk, který v roce 2022 vkročí do vašeho domova, byl vysoký, tmavý a hezký muž. Že je to poněkud vyhrazený vkus? Nic naplat, ve Skotsku tato prastará tradice hovoří jasně. Pravidlo „prvního vstupujícího“ tvrdí, že první osoba, která vstoupí do vašeho domu v novém roce, určuje štěstí pro tuto domácnost na příštích 12 měsíců.

Vysocí, tmaví a pohlední muži jsou v těchto končinách považováni za nejšťastnější – a pokud přijdou s lahví whisky jako darem, je to bonus navíc. Ne že bychom protestovali, přeci jen, pokud se vám na Nový rok jako první zjeví ve dveřích podnapilý společensky značně unavený člen domácnosti, na náladě vám to nepřidá. Ale vysoký pohledný chlap s whisky? 

Tip redakce: Pokud se vám v okolí takového muže sehnat nepodaří, s přivřením oka se dá tato tradice podpořit i pozváním takovéto persony prostřednictvím televizní obrazovky, takže si dejte s výběrem novoročního filmu záležet! 

Ekvádor – pálení strašáka

Tento zvyk připomíná pálení Morany (vítání jara). V Ekvádoru však tuto tradici provádějí o silvestrovské půlnoci. Shromáždí se celá rodina (mimo svůj domov) a spálí podobiznu strašáka, který symbolizuje hněv, frustrace a všechno špatné, co se stalo za posledních 12 měsíců. Věří se, že hořící strašák zahání všechny negativní energie, a přináší štěstí do nového roku. Každá rodina si postaví svého vlastního strašáka, vycpe ho novinami a kousky dřeva, a pak „upustí páru“ a vybije si frustrace na nebohém strašákovi. Nebudeme zastírat, že i nás v redakci tato tradice vcelku zaujala. Každý z nás má jistě nějaké „záležitosti“, které by nejraději přenechal ohni, nebo ne?

Irsko – jmelí pod polštářem

Hledáte romantiku v novém roce? Než půjdete na Silvestra spát, uložte několik větviček jmelí pod polštář, abyste měli v nadcházejícím roce štěstí na lásku. Single osoby v Irsku kladou snítky jmelí, cesmíny nebo břečťanu pod polštář s nadějí, že najdou svou budoucí manželku nebo manžela.

Chile – mejdan na hřbitově

Pálení strašáka je docela v pohodě, ovšem mejdan na hřbitově už by asi v Česku neprošel. V Chile si s tím však hlavu nedělají, a když už vítat nový rok, tak pořádně – se všemi blízkými a milovanými, a je jedno, jestli jsou ještě na tomto světe nebo už ne. Abychom ale nepoukazovali na celý národ, tato tradice se dodržuje především v okolí města Talca (podle příběhu započala tradici jistá rodina, která v tomto městečku přeskočila plot hřbitova, aby strávila Nový rok poblíž hrobu svého otce). Na místní hřbitov od té doby míří tisíce lidí, kteří se zde scházejí, aby si vzpomněli na své blízké zesnulé u jejich hrobů. Při hromadné oslavě nechybí jídlo ani šampaňské.

Itálie – vyhoďte nábytek z okna

Když Itálie, tak „Itálie“. V této zemi je běžné během hádek házet po místnosti talíři, noži či drobným nábytkem, to není nic nového. Ale nábytek lítající z okna na Silvestra? To musí být vskutku podívaná! V Neapoli je známo, že lidé vyhazují ze svých balkonů věci od starých toustovačů po vysloužilé ledničky. Tento nebezpečný zvyk má symbolizovat připravenost přijmout nový rok a vše, co s ním přichází. Symbolicky se tak lidé zbavují starého a dávají prostor novému ve svých životech.

Tato tradice již v dnešní době není tak rozšířená, a málokdo si dovolí vyhodit z okna například klavír, avšak (alespoň symbolického) kusu nábytku se na mnoha místech země Italové takto zbavují dodnes. Pokud se tedy plánujete procházet po půlnoci Neapolí, dávejte pozor na padající předměty z oken.

Filipíny – oblečení s puntíky

Oblečte se do puntíkovaného oblečení, abyste si zajistili bohatství v nadcházejícím roce. Na Filipínách puntíky a kulaté tvary všeobecně symbolizují prosperitu a bohatství (připomínají mince), proto se na Silvestra obklopují kulatými tvary, nosí puntíky, plní si kapsy mincemi nebo jedí kulaté ovoce. Zásobte se tedy pomeranči, oblečte se do puntíků, a těšte se na bohatství v nadcházejícím roce. Citrusy (mandarinky, pomeranče, citrony a limetky) jsou symbolem bohatství i v Číně, kde při oslavách nového čínského roku nesmějí chybět na žádném stole!

Zdroje: wanderlust.co.uk, názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat