Udělat rozhodnutí v době plné informací

Poslouchat svoje pocity nebo raději hlavu? Ještě trochu „googlit“ nebo už mám informací dost? Rozhodnout se je někdy velmi složité. Máme pro vás radu, jak se rozhodnout co nejlépe.

Většina rozhodnutí našeho každodenního života zvládáme bez velkého přemýšlení, a přesto úspěšně. Někdy si ale při rozhodování nejsme úplně tak jistí – Kam na dovolenou? Koupit raději televizi nebo lednici? Jít studovat nebo vydělávat peníze? Abychom se v takových případech mohli rozhodnout co nejlépe, potřebujeme všechny rozhodovací nástroje, které máme k dispozici. Co to je?

Co pomáhá při rozhodování

Jak vysvětlujte Martin Korte, vědec a autor knihy „Brain Whispers“, máme takříkajíc dva nástroje, které můžeme použít během rozhodování: intuici (nebo vnitřní pocit) a mysl.

Intuice

Neurologové lokalizují naši intuici ve stejné oblasti mozku jako naše zvyky. Z evolučního hlediska je tato část našeho těla velmi stará a to, co se tam děje, obvykle není ani vědomé, ani „jazykové povahy“. Naše intuice odvozuje informace z naší vlastní zkušenosti – na základě rozpoznání vzorce, které známe z předchozí situace a na základě toho doporučuje, abychom se rozhodli tak, nebo jinak. Velká síla intuice spočívá v tom, že bere v úvahu neuvěřitelné množství parametrů. Nevýhodou ale je, že nepozná rozdíl mezi novou situací a uloženým vzorem – a to samozřejmě může vést k chybným úsudkům…

Mysl

Korte přiřazuje mysl především prefrontální kůře – poměrně mladé části našeho mozku, která ovládá vědomé myšlení a je odpovědná za jazykové schopnosti. Částečně díky jeho jazykovému talentu může naše mysl pracovat s různými možnostmi a jasně rozpoznat vztahy, jako je kauzalita – a to je nakonec také její největší síla. Slabost je naopak v jejím vyčerpávajícím používání, nemá nijak velkou kapacitu a dokáže zachytit jen zlomek relevantních faktorů, což opět může vést ke zkresleným a chybným úsudkům.  

Jak používat „nástroje“ optimálně

Ve složitých, ale známých situacích se můžeme spolehnout na naši intuici s čistým svědomím – zvlášť, pokud se musíme rozhodnout rychle. Naopak v jednodušších, avšak neznámých situacích je nejlepším průvodcem naše mysl, především pokud máme čas přemýšlet. V nových složitých situacích, ve kterých jsou pro nás rozhodnutí obvykle nejtěžší, a které nás proto nejvíce zajímají, je nejlepší volbou kombinace intuice a mysli – tedy vnímat svůj vnitřní pocit a vědomě zvážit, proč si myslíte, že je správně.

Zdroj: názory autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:27
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:11
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat