Výběr polštáře na spaní

Jak se vám v noci spí? Budíte se svěží a plní energie, anebo vás po probuzení bolí za krkem či dokonce cítíte napětí v zádech?

Většina lidí se při výběru vybavení do ložnice zaměřuje především na matrace. Ano jistě, matrace přitahují největší podíl pozornosti z dobrého důvodu. Jedná se totiž o největší a nejdůležitější finanční investici, kterou v souvislosti se svým spánek učiníte. Ovšem pokud jde o kvalitu spánku, polštáře jsou stejně tak důležité jako vaše matrace!

Pokud spíte na opotřebovaném polštáři, každý večer jej zmuchláte a následně si do něj trochu „zaboxujete“, aby získal požadovaný tvar, a vy se při ulehnutí cítili pohodlně, je to varovný signál, že je čas jej vyměnit (1).

Proč na vašem polštáři záleží

Správná poloha hlavy a krku je klíčem ke zdravému spánku. Ideální poloha po tělo je ležmo v jedné linii, od kolen a kyčlí, přes páteř až po hrudník a ramena, hlavu i krk. Pokud tedy váš krk a ramena nedostávají dostatečnou oporu nebo jsou podepřeny v úhlu, který vás nutí se kroutit nebo nepřirozeně natahovat, vaše páteř se začne zbytečně vychylovat, což může vést k napětí a nepohodlí v oblasti krku, ramenou a zádech (1).

Jak často polštář měnit?

Obecným pravidlem je, že polštáře je potřeba vyměnit po 18 měsících. Přičemž polštáře z paměťové pěny obvykle vydrží déle (až tři roky), přírodní polštáře mají tendenci vydržet déle než syntetické polštáře apod. A samozřejmě: Kvalitnější polštáře vydrží déle než ty levné, to zde asi není ani potřeba uvádět.  Pokud tedy používáte polštář starý pět nebo šest let, neposkytujete svému tělu dostatečnou oporu, a tudíž si můžete zadělat na slušné problémy se spánkem (1, 2).

Může se to zdát jako zbytečné (měnit polštář tak často), ale počítejte: váš polštář se používá asi 7–8 hodin za noc, což je více než 2 500 hodin ročně! Stejně jako matrace je tudíž i polštář investicí do vysoce kvalitního spánku.

Prohlédněte si svůj polštář (bez povlaku) důkladně:

Má skvrny od potu? Má někde trhliny? Zapáchá? Pak je výměna nutná. V polštářích se shromažďují odumřelé kožní buňky, plísně, houby a roztoče (stejně jako jejich výkaly). Postupem času může být až polovina hmotnosti polštáře zaplněna těmito nevítanými vetřelci, kteří mohou začít vyvolávat i nepříjemné alergie a narušovat dýchání během spánku (1). 

Správná velikost polštáře

Pro většinu lidí je polštář standardní velikosti (70 × 90) dostatečně velký. Pokud dáváte přednost většímu polštáři, je to v pořádku, pokud při spánku na takovém polštáři udržíte spánkovou polohu v jedné linii. Tloušťka vašeho polštáře by vám měla umožnit spát s hlavou, krkem a rameny zarovnanými s linií vaší páteře a také vám poskytnout pohodlí (1).

Záleží při výběru polštáře na poloze při spánku?

Odpověď je ano. Spáč, který preferuje polohu na boku bude mít jiné požadavky na polštář (pevnější polštář po stranách silnější) než ten, kdo proleží většinu noci v prkenné poloze zádech (plošší polštář, aby udržel hlavu a krk v jedné rovině) a nebo ten, kdo spí na břiše s hlavou zavrtanou do útrob polštáře (měkký polštář nebo žádný). Samostatnou kapitolou je pak výplň polštáře, které se můžeme věnovat podrobněji v jiném článku. Pokud jste tedy při čtení těchto řádků usoudili, že je na čase svého parťáka pro kvalitní spánek vyměnit za nového, přejeme vám šťastnou ruku při výběru a spoustu sladkých snů!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3315854/ , (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076923/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat