Časté holení nemá na rychlost růstu chloupků vliv

Slyšela jste o tom, že čím častěji si holíte nohy, tím rychleji na nich pak nežádoucí chloupky rostou? Tak jistě, povídá se to celá léta. Ale proč vlastně, když je to lež jako věž? Zřejmě je to jen o vlastních pocitech.

Ve světě krásy existuje spousta klamných informací, mýtů a historek, které se nezakládají na pravdě. Že se rozšířené póry dokážou zmenšit do takřka neviditelné velikosti? Nemožné. Že pravidelné stříhání hřívy zvýší její objem? Kéž by! Že jsou drahé kosmetické produkty vždy lepší než obyčejné? Tak to sotva. A jak je to s holením nohou? Opravdu vám kvůli každodennímu použití žiletky rostou chloupky výrazně rychleji?

Nic není tak horké, jak se uvaří

Tvrzení, že má frekvence odstraňování chloupků zásadní vliv na jejich hustotu či snad rychlost růstu, je úplně mylné. Kdyby to opravdu tak bylo, všichni by si asi oholili celou hlavu, aby měli hustší vlasy s tím, že mezi chloupky a vlasy nejsou v podstatě žádné rozdíly. Obojí roste tak hustě a rychle, jak diktuje příroda, zásahy břitvou a nůžek s tím nemají nic společného (1). Proč si ale myslíme pravý opak?

Nějak podivně to škrábe!

Hlavní důvod, proč máte po oholení pocit, že je dorůstající porost mnohem hustší, je ten, že jsou tupé a zastřižené konce chloupků hrubší na dotek. Je to takové ostřejší strniště. Postupem času by se jednotlivé štětiny zase zúžily, což je přirozený proces. Jen byste je museli nechat dorůst do větší velikosti. Na nohou, a zvláště u žen, se něco takového pochopitelně moc nenosí. Trochu jiný scénář je to ovšem v případě voskování. Opakovaná depilace voskem způsobuje neustálé ztenčování vlasových folikulů, až nakonec jejich růst zcela zastaví (2). Letitý mýtus je tedy definitivně vyvrácen! Tak žiletku do ruky a hurá do práce, přichází sezona krátkých sukní!

Zdroj: (1) www.jidonline.org/article/S0022-202X(15)47888-1/pdf, (2) www.journals.lww.com/dermatologicsurgery/Abstract/2017/04000/The_Effect_of_Waxing_Versus_Shaving_on_the.10.aspx






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat