Důležitost kamarádek v životě ženy

Svému partnerovi, kolegyni z práce, bratrovi nebo sousedce možná neřeknete to stejné, co nejlepší kamarádce. Ostatně, od toho ji přece máte – je pro vás důvěrnicí i spojencem. Její hodnota je ovšem nevyčíslitelná i z jiného hlediska. Proč ji skutečně potřebujete?

Význam přítelkyň v životě ženy je jasně daný. Zde jsou čtyři důvody, proč se prapůvodní obyvatelky Venuše potřebují přátelit – s Venušankami.

Pomáhají při snižování stresu

Ženy údajně při kontaktu s jinými ženami vylučují více oxytocinu. Oxytocin je peptidový hormon, u kterého bylo prokázáno, že se účastní párových vazeb a sociální paměti a zároveň pomáhá zvládat stres (1). Ostatně, jen tak se někomu povídat, je často velmi osvobozující.

Dokážou vás hojivě rozesmát

Ne, v krizi nepotřebujete, aby vám někdo do ran sypal sůl, stačí slova uchlácholení a možná i nějaký ten vtípek, který nepříznivou situaci zlepší. Pravá kamarádka, která to ví, vás při potížích podrží a navrch i rozesměje. Při smíchu tělo produkuje endorfiny, přirozené chemické látky, které vytvářejí dobrý pocit, snižují riziko vzniku úzkostlivých stavů a tlumí bolest. Slovy neznámého autora: „Opravdový přítel je ten, který první přijde, když celý svět odejde.“

Lépe vám rozumí

Není žádným tajemstvím, že ženy potřebují přítelkyni ve svých těžších chvílích, kdy se cítí špatně. A kdo jiný je pochopí lépe, než zase žena, která má podobné starosti jako ona? Kamarádka lépe rozumí vaší situaci, a pokud je to ta pravá (bývá moudrá, upřímná a přející, ty ostatní se nepočítají), namotivuje vás a poskytne i ty nejlepší a nejužitečnější rady.

Prodlužují život

Ve snaze o lepší zdraví se mnoho lidí obrací na lékaře, svépomocné knihy nebo bylinné doplňky. Přehlížejí ale mocnou zbraň, která jim může pomoci bojovat s nemocemi a depresemi, urychlit zotavení, zpomalit stárnutí a prodloužit život: své přátele.

Podle harvardských vědců silné sociální vazby s přáteli podporují zdraví mozku. Stačí jedna, dvě, tři dobré kamarádky a už jste méně náchylní k nachlazení než ostatní, možná proto, že vykazujete nižší hladinu stresu. A s ní souvisí i další věc. 

Výsledky osmiletého experimentu naznačují, že ti, kdo zažili hodně stresu, mají o 43 % větší riziko úmrtí (2). Jakmile se ale se smutkem a problémy máte s kým dělit a ventilovat je, je to pochopitelně lepší a snesitelnější. Každá dobrá přítelkyně vám tak může prodloužit život. Pečujte o ni a udělejte jí radost nějakou malou pozorností!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5482285/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22201278/, www.harvard.edu






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat