Symbolika našich snů

Již od dávných věků lidstvo přikládá symbolice snů velký význam. Mnohé z dávných civilizací dokonce považovaly sny za provázání mezi lidmi a bohy. Řekové a Římané byli přesvědčeni, že jim jejich sny mohou předpovídat budoucnost. I dodnes existuje mnoho různých teorií o významech a výkladu snů.

Například podle Freuda jsou sny obrazem niterných přání nebo impulzů z dob dětství, které byly od té doby potlačovány. Freud tedy studium snů používal k tomu, aby pochopil nevědomou mysl. Navzdory kritikám Sigmund Freud založil psychoanalýzu jako vědní disciplínu, díky čemuž vytvořil pevné základy pro své následovníky. Symbolika snů je vykládána tzv. „snářkami“, ženami, které se zabývají rozbory snových symbolů a poskytují rozpoznatelný výklad (1). Jak tedy vypadá výklad těch nejčastějších snů, a co se vám snaží říci (2)?

Zuby

Pokud s vám zdá o bílých zdravých zubech, máte dostatek energie a pevné zdraví. Zkažené zuby značí starosti nebo nemoc, a vypadané zuby jsou předzvěstí špatných zpráv (obvykle úmrtí v rodině nebo někoho z blízkého okolí).

Smrt

Sny o vlastní smrti jsou znepokojivé, to je jasné. Nicméně symbolika tohoto snu je naopak příznivá. Pokud se vám totiž zdá o tom, že zemřete, nebo snad o vlastním pohřbu, budete dlouho živi. Sny o smrti mohou také znamenat předzvěst velkých změn, něco ve vás odumře a vy budete připraveni přijmout příznivé změny. Pokud ve snu vídáváte někoho, kdo již zemřel, může se jednat o podvědomý impulz, že vám velmi chybí. Jedná-li se o někoho, s kým jste měli spory a během jeho života jste byli nepřátelé, zkuste mu ve snu odpustit, aby jeho duše nalezla klid. Sny se vám pak přestanou zdát.

Létání

Stoupáte-li vzhůru v letadle, balonu či dokonce pomocí vlastních křídel, věští to růst ve všech směrech. Nadhled, nový vítr do plachet. Zřejmě jste se v životě od něčeho osvobodili nebo jste na nejlepší cestě k tomu se své zátěže zbavit. Pokud ve snu přistanete dobře na zemi, vše dobře dopadne. Pokud letíte zpět dolů střemhlav, vyjadřuje to úzkost z budoucích dní.

Pavouk

Vidět ve snu pavouka údajně znamená štěstí (obzvláště bílý pavouk). Záleží ovšem, jak je pavouk velký a jak se chová.  Pokud vidíte ve snu více pavouků, představuje to symbol nebezpečí a psychické potíže. Rovněž pavouk sedící na pavučině, či motání se ve snu do pavučiny může znamenat, že se zamotáváte do lží a závažných problémů. Pokud vás pavouk ve snu kousne, symbolizuje to, že se cítíte uraženi či citově zranění (pravděpodobně ženou). Kousnutí není obyčejný „dotek“, a proto symbolizuje radikální zásah do života.

Zvířata

Vidět ve snu zvířata je obvykle pozitivní znamení. Záleží na druhu zvířete a jeho chování. Pes ztělesňuje věrnost a oddanost, kočka tajemno ale i přetvářku, medvěd ochranu rodiny. Opice je předzvěstí klamu, kůň symbolem životní síly a poslem dobrých zpráv. Pokud ve snu vidíte hyenu, jedná se o varování: Někdo vás chce podvést! Myš naopak větší dobré časy…

Varování

Mezi opravdu znepokojivé sny patří sny o válce, brutalitě, hřbitově, hroutících se domech, kostelu, ohni, zemětřesení apod. Znamená to, že ve vaší duši sídlí nepokoj. Je to varování, abyste napravili, co jste někomu způsobili. Pokud sjednáte nápravu, sny zmizí.

Zdroje: (1) www.freud.org.uk/education/resources/the-interpretation-of-dreams/, (2) www.dreams.co.uk/sleep-matters-club






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat