Vítěz mezi barvami je modrá

Věděli jste, že modrá barva snižuje tepovou frekvenci i tělesnou teplotu, přičemž pomáhá normalizovat krevní tlak? Žádný div, že je tolik oblíbená!

„Barvy, stejně jako rysy, následují změny emocí,“ poznamenal jednou španělský malíř a sochař Pablo Piccaso. Tento umělec, který je považován za jednu z nejvýznamnějších osobnosti 20. století, se ani trochu nemýlil.

Vliv, který nelze obelstít

Barvy jsou všude okolo nás. Ovlivňují naši náladu, sympatie k ostatním, stravovací návyky, hladinu energie i rozhodování. Jakým způsobem to dělají? Barva k nám putuje na vlnových délkách fotonů ze Slunce. Když narazí na barevný objekt, tento objekt pohltí pouze vlnové délky, které odpovídají jeho vlastní atomové struktuře. Zbytek odrážejí, což je to, co vidíme. Různé vlnové délky tedy zasahují do očí různými způsoby. V sítnici se dale přeměňují na elektrické impulsy, které procházejí do části mozku zvané hypothalamus. Ta řídí náš endokrinní system, hormony a velkou část naší činnosti (1).

Celý svět miluje modrou!

Jaký odstín máte nejraději vy? Pokud jste příznivcem modré, patříte k většině. Výzkum (1) britské marketingové společnosti YouGov, který byl uskutečněn v deseti zemích a na čtyřech kontinentech, prokázal, že tato barva je vůbec nejoblíbenější. Ale proč? Možná proto, že nám připomíná nebe a hluboké vodní tůně. Anebo že by v tom hrály roli její uklidňující účinky? V každém případě s námi dělá tohle.

Tlak v normě a větší produktivita

Podle výše jmenované expertky modrá symbolizuje stabilitu a spolehlivost, což je důvod, proč ji při reklamních aktivitách k promítnutí svého image používá celá řada firem. Ovšem i zaměstnanci z ní mohou těžit, neboť prý podněcuje produktivitu. Blankytné odstíny pomáhají snížit tepovou frekvenci a tělesnou teplotu, zatímco normalizují krevní tlak. Mimochodem, chcete-li podpořit hubnutí, jezte z modrého talíře. Stále častěji se objevují názory, že lidé, kteří to tak dělají, konzumují menší porce (2).

Zdroje: (1) www.yougov.com/topics/international/articles-reports/2015/05/12/why-blue-worlds-favorite-color, (2) www.alifeofproductivity.com, www.wikipedia.org






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Chléb s avokádem

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat