Pestrá historie slunečních brýlí

Úplně první nositel slunečních brýlí? Kupodivu Eskymák! Sice v nich měl značně omezený rozhled, ale alespoň se mohl vyhnout bolestivé sněžné slepotě. A čím se brýle zapsaly do dějin čínského soudnictví?

Slunce svítí ostošest, takže tmavé brýle se zase ocitají ve středu zájmu. Pravdou ale je, že bychom je měli nosit celoročně, protože snižují riziko rakoviny kůže v celé oční oblasti, přičemž pomáhají předcházet šedému zákalu i makulární degeneraci. Tak to vidíte, tento módní doplněk není jenom in a trendy, má také své důležité zdravotní opodstatnění! Kde začala jeho historie a komu za něj můžeme poděkovat?

Vynález v iglú zrozený

Věřte, nebo ne, éra slunečních brýlí začala už v pravěku. Na základě objevených artefaktů se předpokládá, že pocházejí od Eskymáků neboli Inuitů, kteří si je vyráběli z důvodu prevence před bolestivou sněžnou slepotou. Tak jistě, že v těchto dobách určitě nešlo o atraktivní „pilotky“ ani „lenonky“, dané kousky měly do těchto modelů na kilometry daleko, neboť se jednalo o štít s úzkou štěrbinou potřený sazemi. Nicméně tady se pravděpodobně zrodila myšlenka týkající se ochrany zraku, která v budoucnu změnila svět.

Soudce? Tomu se do očí nepodíváte!

Dalším národem, který sluneční brýle prokazatelně hojně využíval, byli staří Číňané. Jim však o hřejivé paprsky tak úplně nešlo, chtěli totiž zakrýt své skutečné emoce a zůstat nestraní, proto byla tato pomůcka určena pouze pro soudce, nikoli běžný lid. To se změnilo až v roce 1400, přesněji pak v Itálii, kde byl poprvé představen typ, který už byl tomu dnešnímu alespoň vzdáleně podobný.

Hle! Čočka může být i barevná

Na velký existenční milník si sluneční brýle musely počkat až do 18. století, kdy anglický optik James Ayscough začal pracovat se zabarvením brýlových čoček, čímž chtěl přispět k léčbě zrakových vad. Právě on se považuje za průkopníka a „otce“ tohoto (nejen) módního doplňku. Poslední vývojové „terno“ se připisuje skotskému fyzikovi a vynálezci Davidu Brewsterovi, který se věnoval studiu polarizovaného světla a bez něhož bychom zřejmě neměli ani polarizované sluneční brýle.

Zdroje: www.allaboutvision.com, www.yoursummerskin.com, www.wikipedia.org






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat