Smutek má pět klíčových fází

Popření, hněv a zpytování svědomí. I tohle vás čeká a nemine, pokud vaši bolavou duši zahalí smutek. Kdy se budete cítit úplně nejhůř?

Partnerský rozchod, ztráta zaměstnání, smrt blízkého člověka i vážné onemocnění milovaného domácího mazlíčka. Důvodů ke smutku je mnoho a ten svůj si bohužel najde každý. A každý ho také jinak snáší a prožívá. Můžete plakat, křičet, mlčet i cítit nepříjemnou a tíživou prázdnotu. Žádná z těchto věcí není neobvyklá, špatná ani nepochopitelná. Ačkoli se smutní všelijak, jedno je jisté. Cesta k úlevě je dlouhá a má několik klíčových bodů.

I stesk má vlastní harmonogram!

V roce 1969 napsala švýcarsko-americká psychiatrička Elizabeth Kübler-Ross ve své knize pojednávající o smrti, že smutek lze rozdělit do pěti fází. Její teorie posléze získala celosvětové uznání a odborný název Kübler-Rossův model (1). Ačkoli vznikla na základě mnohaletého pozorování nevyléčitelně nemocných jedinců, ukázalo se, že vidina umírání se od „klasického“ smutku zase tolik neliší. Zmíněný model se tedy v ordinacích psychologů a psychiatrů začal při terapiích používat zcela běžně. Čím si lidé při truchlení procházejí?

Nejprve popírání, později hněv

Smutek je silnou emocí a jeho první stádium je dle jmenované psychiatričky popírání. V praxi to vypadá asi tak, že pokud dostanete výpověď v práci, uklidňujete se tím, že vám druhý den zavolá šéf, přizná své pochybení a nabídne okamžitý návrat i vyšší mzdu. Podobné je to v případě, kdy do rukou dostanete nepříznivé výsledky zdravotních testů, přičemž jste přesvědčení o tom, že se v laboratoři jednoduše spletli. Po stadiu popírání nastává jakési vystřízlivění v podobě hněvu, který maskuje šok a zášť. Co dál?

Pozdě bycha honit!

Třetí fází je analýza vlastního selhání. Člověk ochromen skutkem přemýšlí na úrovni „co kdyby“. Kdyby pracoval o víkendech, místo vyhazovu by se dočkal povýšení. Neměl také podceňovat preventivní lékařské prohlídky! Naopak měl více času trávit s partnerem – určitě by si pak nenašel náhradníka.

Nejtěžší etapa je před cílem

Předposledním bodem smutku je takový obtížný křest ohněm. Zatímco předchozí etapy jen kamuflovaly skutečné pocity, teď si pomalu začínáte uvědomovat, co se stalo. S tím se pojí i zvýšené riziko depresí a úzkostných stavů. Jakmile toto období překonáte, přichází vysvobození. Poslední fází je totiž úplné pochopení situace a hlavně její přijetí. Tedy alespoň podle Kübler-Rossova modelu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7797418/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat