Čištění klávesnice počítače

​Pokud používáte počítač až příliš často, pak je vaše klávesnice pravděpodobně jedním z nejšpinavějších míst ve vaší domácnosti. Bylo zjištěno, že může být až pětkrát špinavější než toaletní prkénko! Jak a čím ji vyčistit? Vystačíte si s málem!

Nemůžete za to. Na čemkoli, čeho se často dotýkáte, ulpívají nečistoty a špína. Tedy i na počítačové klávesnici. Obecně existují dva různé typy klávesnic, externí a notebookové, z nichž každá vyžaduje svůj vlastní proces čištění. Nebojte se toho, postup je jednoduchý.

Jak vyčistit externí klávesnici?

Externí klávesnice je taková, která se připojuje k počítači pomocí drátu nebo kabelu a není vestavěná. K její očistě budete potřebovat alkohol, bavlněné tampony, čistý hadřík z mikrovlákna (nebo jakýkoli hadřík, který nepouští vlákna). Možná budete chtít investovat i do plechovky se stlačeným vzduchem, která je skvělá k odfouknutí prachu na těžko přístupných místech. (Konzervovaná vzduchová nebo plynová prachovka je produkt, který používá stlačený plyn k čištění povrchů. Zakoupit lze v prodejnách elektroniky.) Také se hodí párátko, jež dokáže odstranit usazené nečistoty. A existují i speciálně navržené štětce na klávesnice ve všech tvarech a velikostech

Postup

Nejprve klávesnici odpojte a otočte ji vzhůru nohama tak, aby všechny uvolněné nečistoty přirozeně vypadly. Pokud máte plechovku se stlačeným vzduchem, použijte ji k vyfouknutí drobků, prachu a dalších usazenin. Následně navlhčete vatový tampon v lihu a očistěte jím okolí kláves. (Vatový tampon by měl být vlhký, ale nesmí nekapat.)

Na těžko přístupná místa použijte párátko. Pak naneste líh na hadřík nebo ubrousek – opět vlhký, ale nekapající – a použijte jej k čištění vršků kláves a také okolních oblastí. (Mnoho externích klávesnic umožnuje jednotlivé klávesy vyjmout, pro jistotu zkontrolujte manuál.) Klávesnici dočistěte suchým hadříkem.

Jak vyčistit klávesnici notebooku?

Klávesnice notebooku je zabudována do vašeho notebooku nebo netbooku. Pro čištění se dají použít čiré pásky (nejlépe s nízkou přilnavostí), čisticí sliz, plechovka stlačeného vzduchu nebo dezinfekční ubrousky.

Postup

Jakmile budete mít své oblíbené čističe po ruce, postupujte následovně. Vypněte notebook, odpojte jej od všech zdrojů napájení a otočte ho vzhůru nohama. V případě, že máte plechovku se stlačeným vzduchem, pak se s její pomocí zbavte všeho, co na klávesnici ulpělo.

Používáte-li průhlednou pásku, nalepte ji na klávesnici a zatlačte ji i do mezer. Totéž platí i pro sliz. Dezinfekčními ubrousky očistěte horní části kláves, poté použijte suchý hadřík nebo utěrku k odstranění zbytků prachu a vyleštění klávesnice.

Zdroje: názory autora - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat