Duchovní význam a symbolika želvy

Želva je vysoce uznávané zvíře po celém světě, a bývá často spojována s celou řadou symbolů. Její jedinečné pomalé životní tempo, mimořádně odolná schránka (krunýř) a dlouhověkost mají za následek to, že jsou želvy spojovány s velmi důležitými emocionálními, mentálními a fyzickými stavy bytí, se kterými se můžeme v určitých obdobích svého života ztotožňovat.

Spousta lidí je tímto tvorem fascinována a přitahována, v mnohých minulých civilizacích byla dokonce považována za posvátnou. Co tedy želva znamená duchovně a symbolicky (1)?

Jaký je duchovní význam želvy?

Želvy v duchovní rovině představují vývoj, sílu, odvahu, ochranu, moudrost, trpělivost, odhodlání a vnímavost. V závislosti na kontextu, ve kterém se s želvou setkáte, a na životních lekcích, kterými právě procházíte, pro vás může mít želva různý význam. My se dnes podíváme na nejběžnější symboliku želv a duchovními poselství.

Jako tvorové, kteří přežili prehistorickou éru, mají želvy s naší planetou propojení, které sahá daleko až do počátku samotného života. V mnoha starověkých tradicích a folklóru se říkalo, že želva stvořila svět na krunýři svých zad a představuje naši domovskou planetu.

Symbol duality

V procesu vytváření čehokoli jsou k podpoře růstu potřeba dva typy energie. Jedná se o intuici a představivost (rychlé tempo), v souladu s akcí a pohybem vpřed (pomalé tempo). Želvy jsou dokonalým představitelem souhry těchto dualistických energií. Koneckonců, jsou to tvorové, kteří fungují jak ve vodě, tak na souši. 

A co v praxi?

Fajn, tak jsme si řekli pár promyšlených a esotericky laděných vět o želvě, říkáte si možná. Ale co teď s tím? Je tedy „uzřít želvu“ dobrým znamením? Je to jako se slonem, který přináší štěstí, nebo co tedy?

Uklidníme vás. Želvy byly odnepaměti spojovány se šťastnými pověrami, zejména dobrým znamením pevného zdraví, hojnosti a radosti.

Vidět želvu (na obrázku, fotografii, sochu, nebo naživo) je tedy pozitivní znamení pro to, abyste si dali dohromady vše, co je třeba udělat, abyste dosáhli svých cílů. Jakmile odhalíte vzorec, vaše projevy manifestace přijdou mnohem rychleji. To je důvod, proč jsou želvy spojovány se štěstím a hojností.

Aktivace pomocí feng-šuej

Číňané používají ve Feng shui různé pomůcky, symboly a talismany pro harmonizaci nepříznivých vlivů nebo pro podporu těch příznivých. Želva je ve feng-šuej jedním ze 4 symbolických ochranných nebeských strážců, konkrétně tedy (2): Černá želva, Zelený drak, Bílý tygr a Červený Fénix. Každý dům, sídlo firmy nebo váš domov by měl být podle fenf-šuej těmito 4 zvířecími strážci obklopen a chráněn.

Pokud umístíte želvu na severu (živel voda) bude vás chránit. Pokud dokonce ve svém obydlí chováte skutečnou živou želvu, pomůže vám na dlouhá léta zlepšit vaši životní úroveň a prosperitu. Přínosem je i symbolická soška želvy umístěna v zadní části domu.

Umístění želvy blízko hlavy postele pak údajně odstraní úzkosti a může pomoci při nespavosti.

Naopak se nedoporučuje umisťovat želvu (obraz, fotografii, sošku apod) v kuchyni nebo v koupelně, kde by mohla podpořit negativní energii.

Zdroje: (1) Lilian Too: Feng Šuej pro život, 2011, (2) www.crystalclearintuition.com/meaning-of-a-turtle/, názory autora






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat