Obsah alkoholu závisí na odrůdě vína

Víte, že takové Portské může mít i 20 procentní obsah alkoholu? Když to s ním trochu přeženete, ranní bolehlav vás zřejmě nemine. Naopak takový Ryzlink, to je úplně jiné a „lehčí“ kafe!

Víno je nápojem bohů, o čemž vyprávějí i všemožné mytologické legendy. A odborníci zase praví, že pokud se pije jen občas a s mírou, může být i zdravotním elixírem. Je to dáno hlavně tím, že obsahuje antioxidanty, které mají příznivý vliv na paměť, imunitu, kardiovaskulární systém, pokožku, psychiku, kosti, zrak, a dokonce i štíhlé křivky (1). Jak je to tady s obsahem alkoholu? Po jakých odrůdách se zaručeně opijete a u kterých je takové riziko výrazně menší?

Mok pro začátečníky

Ačkoli neexistuje žádný oficiální limit, za lehčí vína se obecně považují taková, která mají obsah alkoholu mezi šesti a jedenácti procenty. I když se vám těch pár procentuálních bodů možná zdá jako nic, může to činit rozdíl mezi tou poslední večerní sklenicí a ranní bolestí hlavy. Pokud si chcete jen tak na chuť dopřát víno s nižším množstvím alkoholu, doporučuje se Ryzlink rýnský, Vinho Verde, Gamay nebo sladší Moscato (2). A teď to vezmeme z druhé strany. Které odrůdy jsou takové „těžší“, co se metly lidstva týká?

Na tyhle lahvinky pozor

Jde-li o vína, u kterých stačí dvě deci a dost, na jejich seznam patří Portské, Marsala a Madeira. Tedy takhle, konzumační míra pochopitelně záleží jen na vás, ale mějte na paměti, že obsah alkoholu se u těchto vín pohybuje okolo 20 procent (2).

Něco do hrnce, něco zase k sýru

Mít po ruce vína s vyšším obsahem alkoholu vám umožní hrát si s kombinacemi chutí jedinečnými způsoby. Marsala se často používá při vaření, Madeira je zase sladká a dezertní. Co se týká Portského, to se neuvěřitelně hodí k sýrům a slaným pochoutkám. Jsou to vína, která si chcete nechat na odpočinkové chvíle (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165230/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5090127/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004746/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat