Příjemné zchlazení v létě

Před pár dny nám s grandiózním nástupem začalo astronomické léto, a soudě podle toho, jak rázně se přihlásilo o slovo, lze očekávat, že letošní letní teploty budou stát za to…

I když je horké letní počasí příjemné, a vaše kůže již pomalu začíná zářit překrásným bronzovým odstínem, je důležité vědět, jak se udržet v pohodě i během velmi parných dní. Úpal a úžeh jsou totiž velmi reálné hrozby. V případě, že vaše tělo produkuje či absorbuje příliš mnoho tepla, máte slušně nakročeno, aby se vytoužené horké letní dny pro vás změnily v noční můru.

Pijte hodně a hodně vody

Ano, překvapivá rada, že? Ovšem divili byste se, jak moc je podceňovaná! Hydratace je klíčová, pokud se vaše tělo snaží regulovat optimální tělesnou teplotu. Pocení, i když nevypadá zrovna přitažlivě, je nejúčinnější způsob, jakým vás vaše tělo ochlazuje. Jakákoli tekutina je lepší než žádná tekutina, přesto, pokud můžete, vyhněte se syceným a slazeným nápojům a sáhněte po čisté vodě (s citronem, limetkou, mátou, okurkou apod.) Snažte se omezit kávu, protože je diuretická a může mít dehydratační účinky.

Vyhýbejte se slunci mezi 11.00 a 14.00

Slunce nabírá na nejvyšší intenzitě mezi 11.00 a 14.00. V tuto dobu se tudíž s největší pravděpodobností spálíte nebo přehřejete, a večer vás pak bude čekat zaručená bolest hlavy a pálení kůže. Pokud přesto musíte být venku zrovna v tuto dobu, ujistěte se, že se vhodně obléknete.

Vhodně se oblečte

Noste volné prodyšné oblečení a obuv, ve které se vám nebudou zbytečně potit nohy. Volnější lněné nebo bavlněné oblečení bude při sebemenším vánku na vás hezky vlát a ochlazovat tak vaše tělo. Příliš obepnuté oblečení má opačný efekt, a buďte si jisti, že jakkoli si připadáte v těsném topu přitažlivě, již za necelou půlhodinku v tropických teplotách začnete litovat.

Povlečení chlaďte, nebo zmrazte

Jakmile tento trik vyzkoušíte, budete se divit, proč vás to nenapadlo dříve. Umístěte povlečení na půl hodiny před spaním do lednice nebo mrazáku a problémy s usínáním kvůli horku budou minulostí. Zvažte také investici do měkkých gelových polštářků nebo chladících podložek, které můžete umístit pod prostěradlo nebo zastrčit pod nohy v ohybu kolen (zabalené v utěrce).

Ochlaďte své „horké zóny“

Existují místa na vašem těle, která jsou vaším tajným klíčem ke štěstí během těch nejhorších veder! Přiložení malého ledového obkladu nebo láhve naplněné ledovou vodou na tato místa vám pomůže okamžitě se ochladit. Zajímá vás, která místa to jsou?  Nebudeme vás napínat, vlastně to ve finále není až takové překvapení, jelikož se pomocí těchto částí těla obvykle podvědomě sami přirozeně ochlazujete. Stačí tedy ochladit kotníky (ten příjemný pocit, když vnoříte nohy po kotníky do ledového potůčku nebo řeky), kolena a zadní ohyb kolen, zápěstí, ohyby loktů, krk a čelo (studený ručník přiložený za krk nebo na čelo je rovněž častým fíglem, a velmi účinným)

Udělejte si osvěžující smoothie

Pokud ochlazování stále nemáte dost, připravte si ledově vychlazené smoothie, které celou chladivou proceduru ještě zintenzivní, a díky jedinečné kombinaci ingrediencí vás také na dlouhou dobu  udrží v pohodě.

Ingredience

1 hrnek vodního melounu nakrájeného na kostičky

1/4 hrnku jahod

1/2 okurky

1/2 hrnku čisté, neslazené kokosové vody

4 kostky ledu

Malá hrst máty nebo citronové trávy (volitelné)

Postup

Vše rozmixujte do hladké krémové konzistence a vychutnejte si na terase nebo na balkoně.

Zdroje: názor autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat