Tajemství dlouhého manželství královny Alžběty II.

Láska, důvěra nebo upřímnost? Ani jedno! Princ Philip, který zemřel 9. dubna 2021 ve věku 99 let, byl 73 let ženatý s královnou Alžbětou II. A pokud vás zajímá, jaké je tajemství tak dlouhého manželství, máme odpověď.

Tvořili pár více než 70 let – královna Alžběta II. a princ Philip, vévoda z Edinburghu. Královna byla ta, která se ve svých třinácti letech do o pět let staršího Philipa až po uši zamilovala. Pro svatbu s budoucí královnou Velké Británie se musel pohledný kadet hodně obětovat, ale během let se stal její největší oporou. Vždy se zdálo, že ti dva jsou v soukromí naprosto rovnocenní.

Manželství s ústupky

Aby mohl být mužem po Alžbětině boku, udělal Philip určité ústupky: Vzdal se cizích královských titulů, přestoupil z řecké pravoslavné církve na anglikánskou a stal se britským občanem. Na základě rodného jména své matky si od té doby říkal Philip Mountbatten. Když Alžbětu korunovali královnou, musel se také rozloučit s kariérou v Royal Navy.

Když se Alžběta a Philip 20. listopadu 1947 v londýnském Westminsterském opatství brali, udělala také budoucí královna ke svému manželovi vstřícný krok. Ve svém manželském slibu prohlásila, že bude Filipa jako manželka „vždy poslouchat“. Přiznání, které vyvolalo pobouření mezi aktivistkami za práva žen.

Síla a skála

Královna Alžběta II. a vévoda z Edinburghu byli manželé 73 let. Samozřejmě, že v tak dlouhém manželství nebyly jen vzestupy, ale i pády. Již v roce 1954 přinesly bulvární deníky zprávu o incidentu, při kterém prý královna hodila po manželovi tenisovou raketu a boty. Philip prý žil pár let sám v Austrálii. Také měl údajně poměry s jinými ženami.

Všechno jenom bulvární kachny? U příležitosti 50. výročí svatby našla královna pro svého manžela jen slova chvály. „Philip je prostě moje síla a skála. Já, moje rodina a mnoho zemí mu dlužíme více vděčnosti, než by si kdy nárokoval, nebo jaký kdy dokážeme pochopit.“

Philip sám jednou řekl, že svůj nejdůležitější úkol jako manžela královny vždy viděl v tom, že „sloužil královně tak dobře, jak jen mohl“.

Tolerance na prvním místě

Na slavnostním obědě k výročí zlaté svatby v roce 1997, shrnul princ Philip záhadu svého manželství takto: „Nejdůležitější lekcí, kterou jsme se naučili, je to, že tolerance je nejdůležitějším stavebním kamenem každého šťastného manželství... a královna je nekonečně tolerantní.“

Někdo by si mohl myslet, že tolerance obnáší mnoho kompromisů, a že proto musí přijmout mnohé, co možná neodpovídá jeho vlastním představám. Důležité je však najít způsob, jak věci přijímat a soustředit se na to, co máte, místo na to, co nemáte. Nedostatek tolerance ve vztahu může vést k obviňování, soudům a tím k nevyřešeným konfliktům.

Zdroj: www.mdr.de/brisant/koenigshaeuser/queen-elizabeth-prinz-philip-104.html






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat