Duševní přednosti květin

Říká se, že květiny jsou milostným vyjádřením ducha přírody. Jsou ale víc než to! Můžete být díky nim veselejší a produktivnější. Zlepší vám také spánek a upraví hodnoty krevního tlaku. Nikdy jich tedy není dost.

Dárek či pozornost v podobě květin potěší vždycky. Ať už jde o velký puget či malou rostlinku v květináči, tahle voňavá dekorace nejenže rozveselí i tu nejponurnější místnost, rozradostní i naši psychiku. Jak velkou moc vlastně květiny mají? Tohle vás možná hodně překvapí!

Aromatický lék na stres a úzkost

Stres bohužel patří do každodenního života, stejně jako úzkost. Co se pro obnovu klidu dá udělat? Běžně se doporučuje fyzická aktivita, pobyt na čerstvém vzduchu, dechové cvičení nebo meditace (1). Ale tím seznam nápravných možností ještě nekončí, protože i pohled na barevné květy pohladí psychiku tím nejláskyplnějším způsobem. Důkazem může být jistá studie (2) z roku 2008, která odhalila, že pacienti v nemocnicích, kteří na pokoji mají rostliny, bývají pozitivnější a méně náchylní k úzkostným stavům.

Podpora kvalitního spánku

Jestli je něco pro zachování zdraví skutečně klíčové, pak je to kvalitní spánek. I tady může být váza vítaným pomocníkem! A to zejména v případě, že v ní bude levandule. Její pronikavé a uklidňující aroma prokazatelně snižuje srdeční frekvenci i krevní tlak, což usnadní usínání a noční odpočinek celkově zlepší (3). Umístěte tuhle fialovou krásku vedle postele a o sladké sny budete mít postaráno.

Paměť, kterou by záviděl i slon

Máte potíže s „pamatovákem“? I tenhle problém se dá snadno řešit. Tedy alespoň podle britského  průzkumu (4), jehož poznatky vidí posilovače paměti v rozmarýnu. Prý stimuluje kognitivní funkce více než spolehlivě! Tak nasajte jeho vůni, dost možná už nikdy na nic nezapomenete. Mimochodem, květiny mají silný vliv i na kreativitu a pracovní produktivitu. Nezapomeňte si je tedy přinést i do kanceláře, ať se před šéfem pořádně blýsknete. Tenhle mozkový doping z vás udělá zaměstnance měsíce, což se může odrazit na finančním ohodnocení.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (2) www.researchgate.net/publication/277867591_Therapeutic_Influences_of_Plants_in_Hospital_Rooms_on_Surgical_Recovery, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4505755/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8851910/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat