Hraní deskových her přináší spoustu pozitiv

Nudíte se? Svolejte rodinu a zahrajte si nějakou deskovku. Nejenže tím utužíte vztahy, můžete tak vyzrát i nad stresem, bolestí a vysokým krevním tlakem!

Co s načatým dnem nebo večerem když nevyjdou plány? Ano, můžete zase skončit u filmu a vrchovaté mísy popcornu. Anebo dejte volnému času zcela jiný rozměr tím, že oprášíte deskové hry a vyhlásíte rodinný turnaj! Tenhle recept na zabití nudy má famózní vedlejší účinky! Například?

Stres se může jít bodnout

Máte špatnou náladu, která se vás nechce pustit? Je úplně jedno, co přesně za ni může, zahrajte si deskovku a na světě bude zase veseleji! Nevěříte? I studie (1) publikovaná v magazínu BioPhysicalSocial Medicine potvrzuje, že se tato zábavná činnost dá využít při léčbě celé řadě duševních potíží, a to od od chronického stresu a úzkosti až po deprese střední závažnosti. Je to proto, že úzce souvisí se zvýšenou produkcí endorfinů neboli hormonů štěstí. A na ně vlastně navazují další pozitiva.

Útlum bolesti, který uvítáte

Zmíněné endorfiny nevytvářejí celkový pocit pohody jen tím, že vás rozesmějí, tyto sloučeniny také povzbuzují imunitu, přičemž blokují signály bolesti mezi tělem a mozkem podobně, jako třeba morfin. Zjednodušeně řečeno – fungují jako prášky proti bolesti s okamžitou působností. Podle loňského výzkumu (2) zveřejněného v odborném časopise International Journal of Molecular Sciences rovněž omezují záněty a příznivě ovlivňují krevní cévy. Proč tedy nenakopnout jejich výrobu třeba pomocí legendární hry Člověče, nezlob se? Anebo byste raději šachy či absolutní klasiku v podobě Monopolů?

Když se sejde celá rodina

Hraní deskových her dle názoru psychologů posiluje rodinné vazby (3). Ostatně, kolik času trávíte všichni pospolu a u jednoho stolu? Tato veselá aktivita také zlepšuje motorické dovednosti a pozor – přispívá i k normalizaci tlaku. V neposlední řadě posiluje kognitivní funkce, neboť jde o báječný mozkový trénink. Už máte připravené všechny figurky, karty a kostky?

Zdroje: (1) www.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13030-019-0146-3?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.geekgeargalore.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796446/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6802304/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat