Šperky v egyptském stylu

Ve starověkém Egyptě hrály šperky velkou roli, a to především z hlediska společenského postavení, než jako pouhé ozdoby na těle. Nejpoužívanějším materiálem ve starém Egyptě bylo zlato, které představovalo bohy, slunce a věčnost (tím se ovšem mohl zdobit jenom faraón a jeho žena). Později se zlatem mohli zdobit i hodnostáři a kněží. Kromě zlata bylo k výrobě šperků využíváno i stříbro, drahé kameny a barevné sklo.

Věřilo se, že některé druhy šperků (především náhrdelníky a amulety) mohou svému majiteli prospívat i v posmrtném životě, proto měli zesnulí faraoni a kněží ve svých hrobkách velké množství drahých šperků a dalších cenností.

Co se týče drahých kamenů, nejběžněji používané byly tři. Tyrkys, který představuje jarní zeleň, Lapis lazuli (krásný jasně modrý kámen), který představuje oblohu a karneol (červenooranžový kámen), který představuje červeno oranžové zbarvení pouštního písku.

Kombinace těchto tří kamenů údajně napomáhaly odvrátit nežádoucí energie a kletby, a svému majiteli naopak přinášely štěstí. Pokud vás tajemná kombinace těchto tří drahých kamenů zaujala, pojďme si o nich povědět trochu více z dnešního hlediska.

Lapis lazuli

Lapis lazuli je kámen čakry třetího oka, který rozvíjí vaši intuici, a také zesiluje a rozšiřuje psychické vize a jasnovidné schopnosti. Jedná se o složeninu z modrého lazuritu, kalcitu, sodalitu, pyritu, augitu a dalších příměsí. Lapis lazuli nejvyšší kvality pochází z Afghánistánu, kde se těží již více než 6 000 let. Jeho moderní název pochází latinského slova lapis (kámen) a arabského azul (nebe, modrá). Lapis, oceňovaný po tisíce let, byl oblíbeným kamenem ve starověkém Egyptě, kde se věřilo, že vede duši k nesmrtelnosti a otevírá srdce lásce (1).

Z hlediska dnešních esoterických poznatků je údajně klíčem k duchovnímu dosažení, jelikož stimuluje osobní a duchovní sílu. Harmonizuje tělo, emoce, mysl a ducha, přináší hluboké vnitřní sebepoznání. Lapis lazuli, výkonný zesilovač myšlenek, stimuluje vyšší duševní schopnosti a podporuje kreativitu (1).

Tyrkys

Tyrkys byl ve starověké egyptské společnosti zakořeněn jako ochránce všech, kteří jej nosili. Tehdy jste nemohli být váženým členem společnosti, aniž byste na sobě měli (byť jen malý kousek) zdobného tyrkysu.  Ovšem nejednalo se pouze o Egypt! Tyrkys byl uznáván také v Íránu a Persii, stejně jako ve starověké aztécké kultuře. Podle dostupných pramenů údajně patří k nejstarším používaným kamenům vůbec. Z hlediska ezoteriky otevírá krční čakru, jinak známou jako pátá čakra nebo Višuddha čakra. Otevřením krční čakry získáte větší sílu vyjádřit svou pravdu a zároveň umlčet zbytečnou sebekritiku, která čas od času koluje ve vaší mysli a okrádá vás o elán. Přináší vnitřní klid, působí proti depresi, strachu a stavech vyčerpání. Podporuje romantickou lásku. Majiteli přináší radost a bohatství (2).

Karneol

Ve starém Egyptě se karneol používal jako ochranný kámen živých i mrtvých. Dával se mumiím na šíji, aby zajistil jejich znovuzrození. V době starého Říma jej zase vojáci nosili do boje jako symbol odvahy. Z ezoterického hlediska je karneol přiřazen Slunci a elementu ohně. Je to kámen s vysokou energií, dodává odvahu, pozitivní pohled na život, motivuje k úspěchu nejen při podnikání, tiší vztek, žárlivost, závist a zášť, rozptyluje deprese a negativní myšlenky. Povzbuzuje sexuální aktivitu a odstraňuje závislosti všeho druhu. Aktivuje kořenovou čakru (3).

Zdroje: (1) www.myku.co/pages/lapis-lazuli, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28242446/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2739841/ 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat