Zastaralá pověra o svatebních šatech

"Můj budoucí manžel mě za žádných okolností nesmí ve svatebních šatech před svatbou vidět. To přináší smůlu!" Alespoň to říká stará pověra. Jak vznikla? A proč už dnes neplatí?

Svatební šaty jsou pro mnoho lidí něčím velmi výjimečným. A samozřejmě nikdo nechce partnera ochudit o překvapení, dokud nezačne svatební obřad a oba si neřeknou ano. Ale to, že je smůla, když se budoucí manželé uvidí předem, je prostě nesmysl – a zřejmě to souvisí se zastaralým zvykem (1).

Když bylo manželství povinné...

V minulosti byli za majetek odpovědní muži a majetek ženy, která se provdala, přecházel po svatbě do rukou muže. Zejména bohatí pánové byli mezi bohatými rodinami velmi žádaní a pro zámožné rodiny bylo často běžnou praxí, že se mezi sebou dohodly. Plánované sňatky proto nebyly neobvyklé. Problémem by však mohlo být, pokud by nastávající manželé v sobě navzájem nenašli zalíbení a chtěli by do svazku vstoupit s menšími penězi. Proto se říkalo, že se ti dva nemají předem vidět.

Pokud by si byli nastávající ženich s nevěstou krátce před svatbou představeni, hrozilo by, že smlouva mezi jejich rodiči nenabyde platnosti. V kostele se před knězem o tom samozřejmě nemluvilo, takže brzy se ustálilo, že se manželé do sňatku neviděli.

Alespoň to je jedna z teorií. Svatební závoj je mimochodem další z opatření, ke kterému došlo ze stejného důvodu – s látkou zakrývající tvář muž neměl možnost před sňatkem couvnout.

Ochrana před démony

Dalším předpokladem je, že k tradici, která často žije i dnes, patří stará pověra. Traduje se, že existují démoni, kteří zaměřují své zlé pohledy na nastávající manželku v přítomnosti muže. Aby se tomu zabránilo, družičky často nosily podobné šaty, aby zmátly zlé síly.

A jak je to teď?

I dnes některé páry dodržují staré zvyky. Pro někoho je překvapením něco velmi výjimečného, ​​jiný se rozhodne nafotit svatební fotografie ještě před svatebním obřadem. Obě varianty mají své dobré stránky, co si kdo vybere, záleží na konkrétním svatebním páru. U svatby z lásky už ale pověry nejsou potřeba.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Wedding - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat