Najděte rovnováhu mezi soukromím a prací

Myslíte na práci i při romantické večeři s partnerem? Neriskujete tím jen tichou domácnost, ale i nespavost, deprese a trávicí potíže. Jak se naučit vypnout a začít žít i po pracovní době?

Ve světě, kde se cení zaneprázdněnost a extrémní pracovní produktivita, se mnohdy cítíme provinile, když si chceme ukrást nějaký čas jen pro sebe. A možná právě proto se nám hranice mezi prací a soukromím postupem času prostě smazala. Ani vy nedokážete profesně úplně „vypnout“? Měli byste se to naučit. Včera bylo pozdě!

V sázce je příliš mnoho

Rovnováha mezi zaměstnaneckým a osobním životem může být křehká. Pokud se vám tyto dvě sféry neustále míchají dohromady, riskujete dle názoru psychologů mnohé. Tito odborníci varují především před obecným pocitem nespokojenosti, chronickým stresem, permanentní únavou, nespavostí, depresemi a nechvalně známým syndromem vyhoření. Poukazují také na riziko problematického zažívání, snížené produktivity, stávkujícího libida a partnerských potíží. Tohle všechno pochopitelně negativně ovlivňuje psychické i fyzické zdraví, takže je v našem zájmu tomu raději předcházet (1). Ale jak? Jak nalézt rovnováhu mezi prací a svou privátní zónou?

Stanovte si priority

Stanovení priorit? To je to, oč tu běží! Každé ráno si slibte, že se budete věnovat pouze úkolům, které jsou skutečně neodkladné. S tím zbytkem už si hlavu nelamte, nedůležité povinnosti si zapište do kalendáře na jiné dny, zlepší vám to kontrolu nad svým časem i harmonogramem (2). Druhá rada nad zlato?

Nepřekračujte „ordinační hodiny“

Díky moderním technologiím je snadné pracovat takřka neustále. Když vám e-mail přijde v neděli ráno nebo v pátek večer, snažíte se ho okamžitě vyřešit? Chyba. Dejte svému pracovnímu rozvrhu jasné obrysy a „ordinační hodiny“ nepřekračujte. Jinými slovy – chcete-li vytvářet hodnoty od osmi do pěti hodin, a to pět dní v týdnu, minutu před pátou vypněte počítač. A to nekompromisně (2)!

Nevzdávejte se toho, co vás baví

Běháte? Nebo se vám nejlépe odpočívá v horké vaně, u napínavého filmu či na kávě s přáteli? Tak hurá do toho. Snažte se každý den dělat něco, co vás baví a naplňuje, byť by to mělo trvat pouhých 15 minut. Bude to jen vaše chvilka, kterou si zasloužíte a potřebujete. Koneckonců, jste také „jenom člověk“ a ne robot, kterému stačí jen vyměnit baterky (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279286/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279286/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat