Vůně bojující proti podzimnímu blues

Mrazivá rána a kratší dny jsou prvními známkami toho, že léto končí. S tím přichází „nálada pod psa“. Nic vás nebaví, cítíte únavu a bojujete s pozorností. Víte, které tři bylinky působí proti otravnému podzimnímu blues?

Ráno už je to na svetr či lehčí bundu, slunce zapadá mnohem dřív, než jak jsme v posledních týdnech byli zvyklí, taky máte dávno po dovolené a v práci se toho na vás valí tolik, že nevíte, kam dřív skočit. Pokud se přistihnete, že v tento čas propadáte splínům, vyzkoušejte níže uvedené tři bylinky, které vám zvednou náladu (1, 2)!

Mučenka (Passiflora incarnata)

Jak teploty klesají, vaše nálada skomírá. To se dá napravit s pomocí mučenky (Passiflora). Kupte si ji sušenou a připravte z ní čaj. Nebo obstarejte esenci do parních lázní a pár kapek si nakapejte pod nohy, jakmile se půjdete sprchovat. Mučenka zklidňuje, působí proti problémům se spánkem a často se míchá s jinými bylinami, jako je kozlík lékařský, heřmánek, damiána (neboli pastala rozprostřená) a chmel. V kombinaci s těmito rostlinkami mučenka dosahuje ještě většího účinku.

Galgán lékařský

Galgán lékařský (Alpinia officinarum, modrý zázvor) je tropická vytrvalá bylina příbuzná zázvoru, která dorůstá do výšky téměř dvou metrů. Původ má v Číně a Indii a pro podzimní splíny je jako dělaná. Změna ročních období totiž často přináší řadu nemocí, od kašle přes ucpané dutiny, bolesti v krku až po nachlazení a chřipku. Přidání galgánu do klasického zázvorovo-citronově-medového čaje může udělat zázraky pro zmírnění příznaků a posílení imunitního systému. Galgán zároveň prospívá krevnímu oběhu, centrálnímu nervovému systému, paměti a soustředění. Zakoupit lze v bylinkářství.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je jednou z nejčastěji používaných bylin k léčbě příznaků deprese, duševních a nervových poruch, bolestí, úzkosti a problémů se spánkem. Rozlučte se s chmurnými myšlenkami tím, že si třikrát denně uvaříte bylinkový čaj (1–2 lžičky této bylinky by měly stačit). I když dny mohou být temnější a kratší, vaše nálada je nemusí následovat!

Citrusy k inhalaci

Před použitím kterékoli z těchto bylin se vždy poraďte se zdravotnickým pracovníkem! A co přidat do aromalampičky? Pokud jde o porážku podzimního blues, rozhodně vsaďte na citrusové oleje. Vůně pomeranče, citronu nebo grapefruitu okamžitě obnoví pocit energie, uvolní stres a pocit tísně. Několik kapek esenciálního oleje v horké lázni odstraní únavu na konci každého náročného dne.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28126407/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5034497/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat