Kuriózní původ světových vynálezů

Nalepili byste si na zeď místo tapety bublinkovou fólii? Ne? Přesně k tomu byla vynalezená. A co teprve takový kardiostimulátor! Ten se zrodil díky pomotaným drátkům.

Všechny věci, které máme okolo sebe, nějak vznikly. Ale byl jejich vývoj dobře promyšlený a předem naplánovaný do posledního detailu? Kdepak! Řadu běžně využívaných předmětů doprovází poněkud kuriózní původ, v němž není nouze o náhody ani lidská pochybení. Nahlédnete s námi do minulosti, ve které se psala budoucnost?

Antibiotika jako neplánovaný objev

Už ve škole jsme se učili, že u zrodu antibiotického penicilinu stál skotský lékař Alexander Fleming. Ale co přesně se tehdy stalo? Dost možná tu sehrála roli velká nechuť k uklízení. Vzorek bakterií, které tento vědec za účelem vyvinutí léku zkoumal, byl totiž náhodně kontaminován plísní, což v plánu rozhodne nebylo. Sám lékař neměl vůbec tušení, kde se plíseň, díky které penicilin spatřil světlo světa, v jeho laboratoři vlastně vzala. Že by to bylo vlhkostí a nepořádkem? To už se asi nedozvíme.

I kardiostimulátor byl překvapením

Vynálezem kardiostimulátoru proslul americký vědec Wilson Greatbatch. I ten by mohl hovořit o velkém štěstí! Původně chtěl totiž sestrojit přístroj zaznamenávající srdeční rytmus. Ovšem v nepozornosti si popletl drátky a do zařízení nechtěně namontoval nadměrně silný rezistor. S největší pravděpodobností dostal pořádně velikou „pecku“, na jejímž základě začal uvažovat o tom, že srdeční činnost lze možná mechanicky stimulovat. A měl pravdu.

Bublinková fólie měla být tapeta

A máme tu další důkaz toho, že na každé zboží se najde kupec. Bublinkovou fólii vytvořili v roce 1957 americký inženýr Alfred Fielding a švédský vynálezce Marc Chavannes. Tehdy si však oba mysleli, že bude sloužit jako 3D tapeta. Protože o tuto nadčasovou dekoraci nikdo nejevil zájem, trochu poupravili její využití a začali ji nabízet jako izolaci skleníků. Ani tohle se však neujalo. Až po celých dvou letech tyto experty napadlo, že by bublinková fólie mohla být funkčním obalovým materiálem, který tlumí nárazy.

Zdroje: www.en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_historic_inventions - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat