Odpočívat je možné na sedm způsobů

Odpočinek. Věděli je, že ve skutečnosti existuje sedm různých typů relaxu, které potřebuje mysl i tělo? Pakliže je zanedbáváte, nedivte se, že jste unavení a vyhořelí!

Nejen prokrastinace na mobilu nebo spánek! Kromě fyzického odpočinku člověk nutně potřebuje i mentální, emocionální, duchovní, sociální, smyslové a kreativní pauzy, bez kterých se obvykle dostavuje syndrom vyhoření, ale také chronická únava, neschopnost čelit výzvám a problémům, deprese, ztráta zájmu o cokoli a podobně (1). Odpočinek je totiž extrémně důležitý pro celkové fungování mysli i těla vy byste si ho skutečně měli dopřát – na již zmiňovaných sedmi úrovních (2).

Fyzický odpočinek

Šlofík, den prolenošený na gauči či pouhé zmírnění námahy. Fyzický odpočinek pomáhá tělu efektivně fungovat a umožňuje vykonávat každodenní aktivity. Zabraňuje také tomu, abyste se „opotřebovali“ a onemocněli.

Duševní odpočinek

Duševní odpočinek usnadňuje soustředění, do mysli vnáší jasnost a objektivitu. Pokud v poslední době máte problémy s prokrastinací a kreativitou, cítíte se frustrovaně a nemotivovaně, dejte si mentální pauzu, meditujte, jděte se projít, zacvičte si, malujte…

Společenský odpočinek

Společenský odpočinek je o nalezení rovnováhy mezi přítomností kolem druhých a zajištěním času jen pro sebe. V případě, že se vzdálíte od ostatních (byť jen na chvíli), umožní vám to znovu se smysluplně spojit se sebou samými. Tak už přestaňte sledovat sociální sítě – aspoň na den, dva.

Duchovní odpočinek

Duchovní odpočinek pomáhá spojit se s našimi hodnotami a životními vizemi, zároveň umožňuje zabývat se hlubokými existenčními otázkami a tím, na čem člověku ve skutečnosti záleží. Dělejte hezké věci pro ostatní, zacvičte si jógu, čtěte knihy o tématech, která vás zajímají. Odborníci zároveň doporučují psát si deník vděčnosti.

Kreativní odpočinek

Neustále vymýšlíte nové a nové projekty a žádají se od vás úžasné nápady? Pak potřebujete kreativní odpočinek, který je vyloženě nutný při blokádách – ve chvíli, kdy se zaseknete a nevíte, jak v práci (spisovatelské, umělecké, herecké…) pokračovat. Dejte svému mozku pauzu a vyčistěte si hlavu úplně jinou, odlišnou prací, než kterou se zrovna zabýváte.

Smyslový odpočinek

Hlasité zvuky z dopravy, příchozí textová upozornění a řvoucí televize mysl zaměstnávají víc, než si kdo připouští. Platí ovšem, že i od těchto věcí si mozek potřebuje oddechnout. Dostatečný smyslový odpočinek totiž vede k celkově klidnější přítomnosti, takže ticho, prosím!

Emocionální odpočinek

Emocionální odpočinek ovlivňuje schopnost navazovat zdravý vztah k ostatním. Pište si deník, navštivte starého známého, zpracujte své myšlenky prostřednictvím terapeuta a analyzujte, jak na vás lidé, se kterými se denně setkáváte, působí. Třeba vás mají něco naučit.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538338/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27061830/ 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat