Účinek a význam léčivých kamenů

Takzvané léčivé kameny jsou v módě a přinášejí prý dobrou energii do každodenního života. Vysvětlíme jejich význam a jak je správně používat.

Ať už jako masážní pomůcka, jako energizující doplněk ve džbánu s vodou nebo jako talisman pod polštář: Drahé kameny se v rámci trendu těší stále větší oblibě. Lesklé kameny nejen že pěkně vypadají, ale také se o nich říká, že mají léčivou sílu a dobrou energii, které prý příznivě působí na tělo i mysl. Důležitou roli zde hraje jejich atomová struktura, kterou si lze představit jako symetrickou mřížku. Říká se, že jde o energie a vibrace, které sledují jednotný vzor, k vyrovnání a harmonizaci. K tomu se přidává osobní záměr, stejně jako jejich barvy a vlastnosti připisované různým kamenům. 

Jak léčivé kameny fungují? 

Energie léčivých kamenů nejsou vědecky ověřené studie. Existuje mnohem více energií, účinků a vibrací, které neovlivňují fyzické tělo, ale životní energii pránu. Prána pochází z jógové tradice a popisuje kosmickou životní energii, elementární sílu všech přírodních jevů. V litoterapii (léčbě kameny) se předpokládá, že léčivé kameny dokážou vyřešit blokády toku energie a přispět k duševnímu i fyzickému zdraví.

Každý kámen má své vlastní jedinečné energie a funguje odlišně v závislosti na jeho atomové struktuře. Kromě toho hrají roli strukturní typy (šestihranné, kosočtverečné, kubické, ...), minerální třída, původ nebo barva.

Význam léčivých kamenů

Ametyst

Fialový ametyst je jedním z nejkrásnějších a nejcennějších drahých kamenů, které byly již ve starověku ceněny jako talisman. Dnes prý zvyšuje koncentraci a podněcuje fantazii. Také chrání před negativními energiemi nebo nočními můrami a dokáže vyčistit energii v místnosti.

Čirý křemen

Horské krystaly jsou matkou všech léčivých kamenů a patří do rodiny křemenů. Bílý kámen znamená čistotu a říká se, že přináší jasnost a řád, posiluje intuici a podporuje harmonické vibrace. O kamenných krystalech se také říká, že mají uklidňující účinek na tělo a mysl. 

Růženín 

Podle řecké mytologie prý Eros (bůh lásky) přinesl růžový kámen na zem – a dodnes je ztělesněním lásky a romantiky. Drahokam prý přináší pozitivní energii do vztahů a umocňuje spojení dvou lidí. Kámen má navíc vyrovnávací účinek a údajně podporuje plodnost. Hojivý účinek může také zmírnit bolesti hlavy a zlepšit pleť – proto se často používá jako váleček na obličej.

Jaspis

Tento kámen se vyrábí v různých barvách, ale obzvláště oblíbený je jaspis červený. Uzemňuje, dodává výdrž, fyzickou i duševní sílu.

Achát

Vyhledávaný drahokam díky svým speciálním barvám, ale má také ochranné a léčivé účinky. To podporuje vnitřní rovnováhu, posiluje sebevědomí a je skvělým kamenem štěstí pro nový začátek. 

Akvamarín

Kámen zaujme svou modrou barvou a je tedy krásným drahokamem. Důležitý význam má ale také jako léčivý kámen. Akvamarín prý zahání negativní myšlenky, podporuje vnitřní klid a duchovní rozvoj. 

Citrín

Zářivě žlutý citrín vás nejen dobře naladí, ale také minimálně stejně slunečně působí na naši pohodu. Léčivý kámen zabraňuje depresím, má pomáhat k pozitivnímu přístupu k životu, činí vás rozhodnými, sebevědomými a zvědavými. 

Hematit

Hematity jsou považovány za drahé kameny, které dodávají radost ze života a sílu a rozhodnost. Působí proti vnitřnímu neklidu a svým účinkem se doporučují i ​​při psychických problémech orgánů. 

Tygří oko

Tento kámen, známý svou hnědočernou barvou, má uzemňující, ochranný a odvážný účinek. O drahokamech se také říká, že zvyšují koncentraci, zmírňují stres a poskytují jasnost v obtížných rozhodnutích.

Lapis lazuli 

Léčivý kámen by měl dodávat optimismus, pozitivně působit na přátelství a zvyšovat porozumění pro druhé. Drahokam se také používá při duševních blokádách a údajně pomáhá odbourávat špatné návyky.

Bohužel žádné vědecké studie pro účinek léčivého kamene neexistují. Věříme však, že ne vše v životě potřebuje vědecké vysvětlení a že hezké drahokamy dokážou do našeho každodenního života rozhodně vnést špetku magie. 

Zdroj: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23206175/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat