I falešný úsměv zlepšuje náladu

Nemáte dobrou náladu? Zkuste si, a to třeba před zrcadlem, zvednout koutky úst pomocí prstů. Pohyb obličejových svalů vám prý emoce okamžitě vyladí!

O tom, že smích mívá zajímavé vedlejší účinky, se ani trochu nepochybuje. Ostatně, jak by také mohlo, když se mu věnovalo tolik na sobě nezávislých vědeckých studií (1)! Z jejich poznatků vyplynulo, že posiluje imunitní systém, přičemž příznivě působí i na trávení a metabolismus. Zároveň prý normalizuje krevní tlak, snižuje riziko infarktu, zlepšuje pracovní výkon a podporuje okysličení organismu. Zní to velice, pěkně, viďte? Všechny tyto benefity ale možná mají malý háček – týkají se chichotu upřímného a nehraného. Anebo že by ne?

Když to nejde samo, přichází plán B

Jsou situace, kdy nám do smíchu opravdu není. Má tedy cenu lámat to přes koleno? Kupodivu ano. Američtí vědci ze Stanfordské univerzity totiž zjistili (2), že i falešný úsměv má něco do sebe. Konkrétně pak to, že odbourává stres a okamžitě zlepšuje náladu. Dle jejich mínění je to dáno tím, že pohyb obličejových svalů má zásadní vliv na lidské emoce, což je pozoruhodný objev. Studie (2), kterou zveřejnil recenzovaný odborný magazín Nature Human Behaviour, tak zřejmě mění všechno. A jak vlastně probíhala?

Co si člověk neudělá sám, to nemá?

Experti ze zmíněné vzdělávácí instituce do svého výzkumu (2) zahrnuli 3878 respondentů z 19 různých zemí, načež je požádali, aby postupně vyzkoušeli tři techniky. Dobrovolníci nejprve napodobovali smích známých osobností a poté si pomocí prstů sami zvedali koutky úst. V posledním „cvičení“ v puse svírali pero, což měla být jakási simulace smíchu. Po celou dobu trvání pokusu účastníci hodnotili pocity štěstí a své duševní rozpoložení. Prostřednictvím nashromážděných dat vyšlo najevo, že první dvě techniky podporují optimismus a zahánějí chmury. A to pořádně! Co se týká pera v ústech, tam to kdovíjaká hitparáda nebyla, ale co na tom sejde. Stačí si svépomocí zvednout koutky a o radost je postaráno. Tak hurá na věc!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6279721/, (2) www.nature.com/articles/s41562-022-01458-9?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat