Kupování dárků zlepšuje náladu

Obchody jsou již zavalené vánočním zbožím a vy pomalu přemýšlíte, čím budete obdarovávat své blízké. Až na tyto důležité nákupy přijde čas, můžete se při nich psychicky zrelaxovat. Co všechno dělají s náladou?

Štěstí je emocionální stav charakterizovaný pocity radosti, spokojenosti a naplnění. Zatímco štěstí má mnoho různých definic, často se popisuje jako pozitivní emoce a životní spokojenost (1). Pozvedněte své štěstí tím, že začnete obdarovávat druhé!

Proč je vybírání dárků tak skvělé?

Vědecká práce (2) Pandžábské zemědělské univerzity v Ludhijáně odhalila, že dar dávání poskytuje dárci stejné uspokojení jako obdarovanému, protože pomáhá prožívat pocit pozitivity a štědrosti. Proto nakupování dárků pro ostatní stupňuje vlastní pozitivní pocity, ale také posiluje spojení se štěstím.

Výzkumy (3) naznačují, že lidský mozek má vestavěný systém odměn a ten začne vylučovat hormony, jako je oxytocin, který je zodpovědný za pocity spokojenosti, jakmile se obdarovaný usměje či jinak vyjádří svoji radost (třeba objetím). Z tohoto důvodu se na blížící se vánoční shon zkuste podívat i z té lepší stránky. Že z něj již teď máte nervy?

Co vlastně koupit?

Podle různých anket (3) zážitkový dárek vyvolává mnohem silnější a emocionální pocity než fyzické dary. Například strach a hrůza ze vzrušujícího skvělého dobrodružství, lístky na koncert, muzikál, členství v místní umělecké galerii či poukaz na wellness pobyt, spouštějí lavinu intenzivnějších emocí. Radost a spokojenost ovšem sami v sobě i v tom druhém vyvoláte také tím, že v antikvariátě seženete knihu, která už se v běžném obchodě nedá koupit. Nebo necháte zpracovat rodinný rodokmen. I hmotné dárky totiž mají své výhody.

Již samotný obal promlouvá

Jednak mohou vydržet dlouhou dobu, a pokud dárce věnuje značný čas, úsilí a péči výběru správného věci, vložená energie do této akce ho zahřeje na duši. Jak říká známé přísloví: Na myšlence záleží. V případě, že dar, který člověk dává druhému, jasně vyjadřuje jeho upřímnost a přání a obdarovaný získá pocit, že ho partner, bratr, sestra či kolega v běžném životě poslouchá a vnímá, nic nemůže být hodnotnějším darem (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1322236/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5508200/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7904679/, (4) názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat