Dejte emocím volný průchod

Jak nejčastěji odpovídáte na otázku, jak se máte? Říkáte také klasické „Dobře. Vždy to může být lepší, ale zatím je vše v pořádku.“. Ale je to skutečně pravda? Naučili jsme se ovládat svůj každodenní život a fungovat. Někdy své skutečné pocity vypínáme více či méně vědomě. Tyto příznaky vám prozradí, zda také potlačujete své pocity.

Někteří lidé jsou otevřenější než jiní. Přesto se může stát, že každý z nás určité pocity potlačuje – a ne nutně vědomě. Protože dnešní každodenní život je plný úkolů a povinností, které je třeba splnit a dodržet. Zejména u lidí zaměřených na výkon často není prostor pro pocity, které nás vyvádějí z kurzu a znemožňují jednat. Následující příznaky vám řeknou, jak jste na tom s vyjadřováním pocitů vy.

Poruchy spánku a únava

Problémy s usínáním a spánkem jsou typické příznaky toho, že nejsme úplně smíření sami se sebou. Něco nás trápí – i když se snažíme neposlouchat. Projevuje se to hlavně večer, když jdeme spát. Důsledkem toho je často přetrvávající únava. Než usnete, naslouchejte svým emocím světu, dovolte si je a vypořádejte se s nimi.

Bolest žaludku

I tělo vám totiž akutními příznaky hlásí psychické problémy. Zejména žaludek nám dává najevo, že něco není v pořádku. Rčení „Něco mi leží v žaludku“ nebo fráze „poslouchej svůj pocit v břiše“ nejsou náhoda. V každém případě si dejte pozor na opakující se bolesti břicha a zjistěte, proč vznikají.

Bolesti zad

Bolí vás záda? Často je to způsobeno přílišným stresem. I tady má stav naší duše vliv na tělo. Pokud dlouhodobě potlačujeme určité pocity, strachy či obavy, může se v důsledku toho objevit bolest zad. V tomto případě nás něco doslova tíží na ramenou. Pokud pociťujete časté bolesti, zkuste si udělat aktivní přestávky od každodenního života a pozorně naslouchat svému tělu.

Bolesti hlavy a napjatá šíje

Bolesti hlavy a napětí v šíji jsou úzce spřízněná dvojka. Pokud příliš často zatínáme svaly na krku, může to mít za důsledek bolest hlavy. Pokud příliš přemýšlíte, jste ve stresu a neustále se trápíte, jste logicky všechno, jen ne uvolnění. A to musí mít fyzikální účinky. Proto se snažte každou chvíli vědomě relaxovat. Udělejte si 10minutovou meditační přestávku nebo si před spaním udělejte relaxační cvičení jógy. Uvolníte tak svaly a zabráníte bolestem hlavy.

Nervozita a neklid

Nemůžete se uklidnit nebo máte potíže zůstat v klidu? Kdo neustále potlačuje své pocity, aniž by se jimi aktivně zabýval, často musí po chvíli bojovat s nervozitou a neklidem. Jste v režimu vyhýbání se – protože jakmile byste se opravdu uklidnili, vaše myšlenky by se obrátily k tomu, co máte skutečně na mysli. Čemu se pravděpodobně přesně (víceméně vědomě) vyhýbáte. Pokud se cítíte nesví, udělejte si čas na to, abyste zjistili, co ve vás vyvolává paniku.

Nedostatek energie

Pokud nás něco tíží a my se tomu dostatečně nevěnujeme, může to časem ovlivnit naši náladu. Pokud se cítíte nedostatečnou motivaci dokončit věci nebo jít ven, může to být proto, že vás něco trápí. Pokud trpíte nedostatkem energie dlouhodobě, měli byste co nejdříve vyhledat pomoc – třeba i tu odbornou. Ani mírnou depresivní náladu bychom neměli brát na lehkou váhu.

Zapomnětlivost

Potlačit své pocity v mysli působí stejně jako udržet tajemství. A to je pro naše tělo stres. Pak jsou pro nás obtížné i základní věci – proto může zapomnětlivost být dokonce symptom. Naše těla jsou zaplavena toxickými hormony jako adrenalin a kortizol a už se nemohou soustředit na každodenní věci.

Co pomáhá? 

Udělejte si čas na to, abyste si naslouchali a umožnili průchod svým pocitům, to je první krok – identifikace problému. Léčebně mohou působit i procházky na čerstvém vzduchu, psaní do deníku nebo cvičení. Poslouchejte svůj vnitřní hlas. Úleva od stresu se může lišit od člověka k člověku. Vyzkoušejte různé aktivity, které vás baví a které vás uvolní.
Pokud se vaše příznaky po delší dobu nezlepší, poraďte se s lékařem. Tím lze vyloučit fyzické příčiny a v případě potřeby doporučit terapii.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2723854/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat