Pochmurné dny odplaví švédská tradice „fika“

Udělejte si letos na podzim chvilku pro sebe a osvojte si švédskou praxi „fika“. Proč je tato švédská tradice dokonalým lékem na temné zimní dny?

Konečně je tu sezona lenošení. Vyndáme deky, zapálíme svíčky a příštích pár měsíců si místo křupavých listů budeme dopřávat horké čokoládové pochoutky. Ale je to také období, kdy dny se prodlužují, jsou chladnější a my myslíme na milion a jedna věcí. Z politiky se stává televizní show, krize životních nákladů se stále zhoršuje, a to nemluvě o plíživém vyhoření a duševním stresu, se kterými se mnozí z nás potýkají.

Jaká je fika

Takže, jaký lepší způsob, jak si odpočinout od stresu a napětí každodenního života, než pomocí „fiky“? Pro nezasvěcené se fika volně – a velmi příjemně – překládá jako umění kávy, koláče a povídání – ale Švédové zdůrazňují, že jde o mnohem víc.

Jde spíše o společenský fenomén, je to pro lidi tolik potřebná šance, jak se setkat a popovídat si s přáteli, poznat nové lidi, prověřit potenciální partnery nebo navázat kontakt s obchodníky, a přitom všem si vychutnat dobré občerstvení. Co by mohlo být lepší?

Fika je pro švédskou psychiku tak důležitá, je zvykem, že některé společnosti přidávají do smluv klauzuli o tom, že zaměstnanci mají nárok na fika přestávky. Švédský obchod s nábytkem na svém webu dokonce uvádí: „Více než přestávka na kávu je fika čas na sdílení, spojení a odpočinek s kolegy. Některé z nejlepších nápadů a rozhodnutí vznikají ve společnosti fika.“

Opravdu není žádným překvapením, že opět hledáme inspiraci ve skandinávských národech, jak vykročit z chaosu života a užít si každodenní věci. V této části světa existuje vrozený smysl pro klid a odolnost, ze které bychom se všichni mohli něco naučit.

Jaký je původ fika?

Podle Visit Sweden, má fika docela skromný začátek v 18. století. Samotné slovo je považováno za obrácení slabik ve slově kaffi, starém názvu kávy. V pozdějších letech, kolem 19. století, se však spolu se společenským aspektem zvyku staly stejně důležité i doprovodné pečené dobroty – často nazývané fikabröd (fika chléb).

V dnešní době se fika běžně užívá v práci s kolegy nebo při propracovanějších výletech s přáteli o víkendu. Jak sama turistická rada uvádí: „Udělejme fika“ je jedna z nejvíce povznášejících zpráv, kterou můžete od přítele, se kterým jste se dlouho neviděli, obdržet.

Jak zařadit fika do života

Naštěstí to jde velmi snadno. Jednoduše si během dne udělejte dvě 10–30minutové přestávky mimo svůj stůl, abyste se mohli sejít a popovídat si s ostatními. Pokud jde o váš fika stůl, šálek kávy je nezbytný (ale ve skutečnosti jakýkoli jiný nápoj, který si vychutnáte, je stejně dobrý.) Většina lidí spojuje přestávku také s pečivem, které se nazývá fikabröd. Mezi nejoblíbenější patří kanelbullar (skořicové bochánky), chokladbollar (čokoládové kuličky) a sušenky. A pak jste připraveni na tolik potřebné prostoje.

Tak uděláme fika, ne?

Zdroj: www.swedishfood.com/fika - celý článek






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat