Když jsou Vánoce noční můrou

Možná jste ztratili někoho blízkého. Možná vás nikdo nepozval ani na jeden večírek, nebo jsou vztahy ve vaší rodině hodně narušené. A proto Vánoce prostě nemusíte. Jak je zvládnout?

Je to zase tu. A není úniku! V každém obchodě a supermarketu hrají koledy, všude je vánoční výzdoba a televizní stanice už lákají na sváteční program. Někdo se přesně na tohle těšil celý rok, zatímco pro jiného je to noční můra a hotové peklo.

Ne každý si v záplavě světýlek libuje

S Vánocemi je to jako s čokoládou. Tu také nemají rádi všichni. Důvodem může být náboženství, nechuť či neschopnost kupovat dárky v ekonomické krizi, napjaté rodinné vztahy, chybějící partner i celý ten komerční humbuk okolo. I přes vánoční averzi se svátky dají zvládnout. Jak?

Přiznejte, že se cítíte sami

Během Vánoc se tolik lidí soustředí na sounáležitost, setkávání a večírky. Ovšem ti, kteří mají prázdný kalendář společenských akcí, se mohou cítit osamoceně, depresivně a izolovaně. Nebojte se někomu říct, že jste sami a nemáte žádné plány, není to žádná ostuda. Mnozí vám na tohle pravděpodobně odpoví pozvánkou. Možná před tím tak neučinili proto, protože si mysleli, že nebudete mít zájem. Další způsob, jak se v osamělosti obklopit lidmi, představuje dobrovolnictví. Nabídněte svou pomoc třeba domovu pro seniory. Anebo nějaké charitativní organizaci. Nebudete se cítit sami a ještě uděláte dobrý skutek.

Stanovte si pravidla

Řada jedinců bojuje s Vánocemi kvůli špatným rodinným vztahům. Stanovení hranic je tu klíčové. Jak by to mohlo vypadat v praxi? Můžete požádat rodinné příslušníky, aby ty členy, se kterými máte vnitřní problém, usadili na druhé straně svátečního stolu. A pokud nechcete, aby se hovořilo o nějakém ožehavém tématu, které se vás týká, řekněte to všem ihned po příchodu. Je také dobré připravit si únikové fráze, jimiž ukončíte nechtěné konverzace. Čistě pro jistotu!

Uctěte památku těch, po kterých truchlíte

Další vánoční strastí je stesk po těch, kteří už nejsou mezi námi. Tak jistě, vypořádat se s takovou ztrátou je běh na hodně dlouhou trať. Žal je při těchto svátcích vždycky tak nějak hlubší. Psychologové se shodují v tom, že bývá užitečné najít způsob, jak uctít osobu, pro kterou truchlíte. Měli jste spolu nějakou osobní tradici? Dodržte ji. Je to prý terapeutické gesto.

Zdroj: názor autora - celý článek






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat