Klid v předvánočním období je nedostatkové zboží

Máte to tak, že si vždycky oddechnete, když sváteční šílenství skončí? Odborníci se ani trochu nediví. Nápor na psychiku podle nich představují i vánoční žárovky. Potkat vás prý může klidně i infarkt!

Po roce jsou tu zase Vánoce. A s nimi zasloužené pracovní volno, dárky, lahodná jídla, rodinná setkání a pohádky v televizi. Atmosféra dobré vůle a veselí, že? Co jen by se tomu dalo vytknout? Vlastně docela dost věcí.

Klid jako nedostatkové zboží

Ačkoli jsou Vánoce prezentovány jako dny klidu a míru, realita je taková, že s sebou přinášejí obrovský stres. Podle studie (1) zveřejněné v magazínu Journal of the American Heart Association mohou přivodit dokonce i infarkt! Proč jsme během nich stále v nervózní a frustrovaní? Některé důvody jsou zřejmé, jiné asi překvapí. Tak kde začneme?

Dekorační světla jako útok na psychiku

Není možné, aby nám uniklo, že tyto svátky spadají do zimního období. To se kromě nízkých teplot projevuje i krátkými dny a tedy i sníženým množstvím přirozeného světla. Vypadá to jako banalita, ale zdání klame. Právě nedostatek světla je spojován s depresemi a obecně nepříznivými duševními stavy, ovšem stejný efekt má podle výzkumu (2) publikovaného v časopise Ergonomics i světlo příliš jasné a přerušované. Už vám dochází ta souvislost? Zimní brzká tma, do které blikají křiklavé vánoční žárovičky, dobré náladě doslova odporuje. Ale není to jen o vizuální stránce.

Když je písniček už moc

Legendárních vánočních písní, které rádia každoročně přehrávají stále dokola, je poměrně málo. Kolik jich vlastně znáte vy? Jsou to tři? Nebo je jich pět? A kolikrát jste je v poslední době slyšeli? I tady padá kosa na kámen. Neustále opakované sváteční skladby nejsou ze své podstaty příčinou šílenství. Ale čím častěji je slyšíte, tím větší na ně můžete mít averzi, která stres jen prohlubuje (3). Co dalšího našim nervům nepřidá?

Očekávání versus realita

Řekněme si upřímně, že tradiční představa Vánoc je hodně optimistická. Téměř každý portrét s touto tématikou ukazuje útulný, veselý a vkusně zařízený domov obklopený nedotčeným sněhem, ve kterém se šťastná rodina schází u štědrovečerního stolu a dokonalé večeře. A my přesně tohle chceme! Jak to ale vypadá v praxi? Při vaření se hodně věcí nepovede, cukroví v nestřeženém okamžiku sežere pes, stromeček vyzve na souboj zase kočka a místo sněhové nadílky se brodíme v deštěm rozmáchané břečce. Už jen kvůli všem těm náročným přípravám jsme zklamaní a propadáme depresi. Copak to jde, zachovat klid? Ještě, že tohle se děje vážně jen jednou za rok…(3).

Zdroje: (1) www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/01.cir.0000151786.03797.18?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17050390/, (3) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:28
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat