Velké mýty o multitaskingu

Topíte se v záplavě lepicích papírků? Kvůli multitaskingu jste nejen méně produktivní, ale také představuje vážné riziko pro naše zdraví.

Představte si jeskynní ženu, jak klepe prach z koberečku ze šavlozubého tygra, u toho zabrání, aby si jeskynní batole nezapíchlo hrot kopí do pusy, a přitom otáčí mamuta na rožni. Zastaví své dva nejstarší v boji o vyřezaný velrybí zub, než se vydá pro potravu, přičemž celou dobu hlídá predátory, protože ví, že pokud všechny brzy neobleče do kožešin, aby mohli ven, budou jim chybět všechny nejlepší bobule.

Dobře, možná to není úplně přesný výklad života před 2,5 milionu let (jeskynní malby se v detailech moc neshodují), ale podle akademiků lidé dělají více věcí najednou od chvíle, kdy jsme se poprvé rozhodli chodit po dvou. A jak potvrdí každá moderní žena, je to něco, pro co jsme si vyvinuli talent. Technologický pokrok za poslední desetiletí ve skutečnosti vytvořil více metod, které nám umožňují multitasking při každé příležitosti. Můžeme vést konferenční hovory z vrcholu útesu, e-mailovat kolegům při sledování Netflixu a zařídit si svůj společenský život, zatímco kráčíme uličkami supermarketu. Někdy je těžké si vzpomenout, kdy jsme naposledy udělali jen jednu věc.

Naše schopnost žonglovat s bezpočtem úkolů nám nejen pomáhá probojovat se seznamy úkolů moderního života; je to také něco, co nám dodává hrdost. O našich multitaskingových dovednostech mluvíme na pracovních pohovorech a chlubíme se přátelům, jak moc jsme toho zvládli. Multitasking ovládl naše životy, kdy se zdá, že je téměř trapné dělat jen jednu věc. Stěžujeme si, že jsme neustále zaneprázdněni, a přesto nám to připadá důležité. Pro mnohé je to znak cti.

Ženská práce

Tento tlak na plnění pěti úkolů najednou pociťují většinou ženy. Média udržují myšlenku, že ženy jsou vrozeně lepší v multitaskingu, takže z toho vyplývá, že muži neumějí (a tedy ani nedělají) multitasking. Odborníci naznačují, že by to mohlo být způsobeno našimi prehistorickými rolemi, kdy se jeskynní lidé soustředili na lov, zatímco jeskynní ženy zvládaly více povinností. 

Ale je to také proto, že to vypadá tak jednoduše; Margaret Thatcherová se předtím, než se stala premiérkou, kvalifikovala jako výzkumná chemička a advokátka a přežila se čtyřhodinovým spánkem v noci, aby toho stihla víc. Hillary Clintonová, právnička, senátorka, kandidátka na prezidenta, poté ministryně zahraničí, se při plánování svatby dcery Chelsea spojila přes video k diskusi o národní bezpečnosti v Bílém domě.

Chybný systém

Ale i když to může být moderní nutnost, odborníci říkají, že výhody multitaskingu jsou mýtus, a tvrdí, že je to nejen neefektivní způsob práce, ale je to také špatné pro naše zdraví. 

Slovo multitasking je nepřesné, protože neprovádíte více úkolů. Ve skutečnosti přepínáte mezi úkoly. Když se lidé pokoušejí provést dva úkoly najednou, provedení prvního úkolu obvykle vede k odložení druhého. Jedním z důvodů je to, že podobné úkoly – jako mluvení a posílání e-mailů – soutěží o použití stejné části mozku, takže se nemůžete fyzicky soustředit na obojí.

I když tyto minipřepínače mohou trvat jen několik sekund, sčítá se to. Když děláte více věcí najednou, zpomalujete se a v konečném důsledku zaberou úkoly zhruba polovinu až dvakrát tak dlouho.

Jen mrhání časem

Kdykoli požadavky převyšují schopnosti, musí následovat stres. Multitasking je obzvláště stresující, když jsou úkoly důležité, což je často v práci. Mozek na to reaguje vypumpováním adrenalinu a dalších stresových hormonů, které člověka přivádějí ‚na nervy‘. Tyto hormony poskytují rychlý příval energie, ale neusnadňují multitasking. Postupem času může stres být dokonce nebezpečný. Stálý tok stresových hormonů může zatěžovat tělo. Stres na pracovišti může způsobit bolesti hlavy, žaludeční potíže a problémy se spánkem, zatímco chronický stres může vést k bolestem zad, srdečním onemocněním a depresi.

Multitasking může také ovlivnit naše kognitivní zdraví. Kdykoli se pokoušíte pracovat na více úlohách, máte méně prostoru k ukládání vzpomínek. Například člověk, který se snaží číst e-maily, zatímco mluví po telefonu, bude mít potíže s udržením jakékoli informace. Navíc záplava stresových hormonů, která se uvolní tím, že se snažíte dělat příliš mnoho, může ve skutečnosti způsobit trvalé poškození mozkových buněk, které uchovávají vzpomínky.

Neustálé požadavky na naši pozornost oslabují naše duševní schopnosti. Tento nekonečný příval dat přerušuje náš sled myšlenek a má dopad na naši schopnost soustředit se. A neustálý příval informací nás okrádá o schopnost věnovat čas pozornějším typům myšlení. Vzhledem k tomu, že hloubka naší pozornosti řídí hloubku naší paměti a myšlení, může multitasking snížit naši schopnost porozumět. I když při multitaskingu dokážeme více, učíme se méně.

Jemná bilance

Multitasking tedy ničí náš mozek a naše zdraví. Přesto musíme být realističtí – recese hned tak nepomine – kanceláře nebudou přecpané ochotnými a schopnými juniory, kteří se zoufale snaží snížit svou pracovní zátěž na polovinu, ani muži v našich životech najednou nebudou trvat na tom, aby uklízeli domácnosti.

Kde je tedy střední cesta? Nejprve můžete určit svůj typ multitaskingu a podnítit malé, ale významné změny ve vaší rutině, abyste zmírnili tlak. Ale ještě rozumnější je zbavit se lepicích papírků, přiznat, že zuřivý multitasking není produktivní, a probrat se svým šéfem, jak vytvořit pracovní vzorce, které se nespoléhají na žonglování s úkoly.

Tak snad neskončíte tak, že si na cereálie nalijete pomerančový džus, skartujete prezentaci nebo pošlete koketní e-mail generálnímu řediteli. Pokud jste to samozřejmě neměli v úmyslu.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat