Lidé si pracovní neschopnost z důvodu nemoci dokážou i užít

Využít pracovní neschopnost k odpočinku nebo třeba úklidu? Běžná praxe. Některým je zase příjemné, že se o ně při nemoci partner stará. A jaká jídla si pacienti dopřávají ve velkém?

Epidemie chřipky a respiračních chorob zasáhla Česko jako blesk z čistého nebe. K tomu všemu nás stále sužuje koronavirus, což celou situaci značně komplikuje. Pacienti si u lékařů nestačí podávat dveře a jejich nadřízení se zase ocitají pod záplavou pracovních neschopenek. Vypadá to jako krizový stav nejvyšší nouze. Ale zdání možná hodně klame! Celá řada lidí totiž „marodku“ vítá s otevřenou náručí a vůbec si na ni nestěžuje.

Stůňu a jsem za to nesmírně rád!

První dva až tři dny probíhá klid na lůžku a jakmile člověku otrne, už začíná přemýšlet nad tím, jak efektivně „zabít čas“. I takové zjištění odhalila americká studie (1), kterou pro společnost Trane Residential, jež se zabývá prodejem klimatizací a vzduchotechniky, vypracovala mezinárodní agentura OnePoll, jejíž hlavní specializací jsou průzkumy trhu. Z jejích závěrů vyplynulo i to, že průměrný jedinec onemocní třikrát až čtyřikrát ročně, přičemž celých 41 procent populace tento čas využívá i k lehkému úklidu domu nebo zahrady. No vida, nemocenská vůbec není taková otrava, jak by se mohlo zdát.

Palačinky, pizza a whisky jako úlevné trio

Tato studie (1) prokázala i jiná zajímavá fakta. Například to, že kromě obvyklých základních potravin, jako je horký čaj nebo kuřecí vývar, si marodi hodně dopřávají také pizzu a palačinky. Během rekonvalescence však přichází řada i na alkohol v podobě whiskey či slivovice, od čehož si mnozí slibují, že jim tyto nápoje pomohou „vypálit bacily“. Zhruba třetina náhodně oslovených respondentů zahrnutých do studie bez servítek přiznala, že si nadmíru užívá péči, kterou jim při nemoci partner poskytuje. Tento názor ovšem nesdílí 27 procent ošetřujících osob, pro něž je nemocný protějšek tím nejotravnějším člověkem na celém světě, který je úkoluje od rána až do večera.

Zdroje: (1) www.studyfinds.org/younger-workers-calling-out-sick/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat