Různé podoby pláče

Nejsou slzy jako slzy! Které tělo využívá k ochraně rohovky a jakými zase reaguje na vnější podráždění? A proč pláč vyvolaný emocemi přináší fyzickou i psychickou úlevu?

Někdo se rozpláče při každém krájení cibule, zatímco jinému slzy neukápnou, jak je rok dlouhý. Věděli jste, že pokles jejich tvorby může být důsledkem nejen přirozeného stárnutí, ale i vedlejším účinkem užívání některých léků, a to včetně antikoncepce, antihistaminik nebo medikamentů na vysoký tlak? Možná vás překvapí i informace, že když už pláčeme, tak ze tří různých důvodů.

Není slza jako slza

Slza je produktem slzné oční žlázy, jehož důležitost se často podceňuje. Dlouho se věřilo tomu, že bez ohledu na situaci z oka „vypadne“ vždy stejná, ale ejhle, není tomu tak. Po letech bádání vědci identifikovali hned tři slzné typy, jež mají odlišné složení a které tělo používá tak, jak se mu to momentálně hodí. Má to ale hezky vymyšlené, že? Prvním „modelem“ jsou slzy bazální neboli trvalé, které mají v popisu práce lubrikaci a ochranu rohovky před infekcí. Druhým pak ty reflexní, které se produkují v reakci na dráždivé spouštěče, jako je například kouř nebo prach – těch je prý nejvíce, protože s těmito nepříznivými vlivy přicházíme často do styku (1). A proč brečíme u dojemných filmů se špatným koncem nebo z čiré radosti?

Emoce neošálíš

A máme tu třetí skupinu – slzy emoční. Jak asi tušíte, přicházejí se silnými emocemi. Ať už je to hluboký žal či pocit blaženého štěstí, právě tyto slzy mohou nabídnout nejlepší zdravotní přínosy. Souběžně s nimi se totiž uvolňují endorfiny pomáhající při zmírnění fyzické i psychické bolesti. Tyto slzy oproti dvěma uvedeným typům navíc obsahují mangan, což je stopový minerál regulující náladu, který je nezbytný i pro činnost mozku a nervů. Při tomto emocionálním pláči se také aktivuje parasympatický nervový systém, jež sníží srdeční i dechovou frekvenci a normalizuje krevní tlak, čímž se tělo snaží navrátit do stavu rovnováhy. Jen tak pro zajímavost, stejné účinky se připisují i správně provedenému dechovému cvičení, józe nebo meditaci (2). Na pláči tedy není vůbec nic špatného, právě naopak!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK572136/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7483968/ 






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat