Vzrušující destinace bez nutnosti létání

Flygskam. To, co zní jako skandinávská vesnice se 65 obyvateli a 328 slepicemi, je švédský výraz pro „letecká hanba“, které se v této zemi již vžilo. Protože ale všichni milujeme cestování, našli jsme pro vás několik zajímavých míst v dojezdové vzdálenosti. 

Vydali jsme se hledat cestovatelské cíle, které stojí za výlet ve všech ročních obdobích a dají se najít všemi směry. Možná i vy zde najdete tu správnou inspiraci pro vaši příští prázdninovou destinaci!

Lago di Garda

Okouzlující místa Limone sul Garda nebo o něco větší Desenzano del Garda jsou dosažitelné za asi 7 hodin jízdy autem. A co je na městě s 30 000 obyvateli tak skvělého (kromě starého města, promenády nebo přístavu)? Gardské jezero je hned vedle! Krajina v italské obci také láká ke krásným pěším trasám a wellness hotely a kempy nabízí rozmanitost pro dobrodruhy a milovníky luxusu.

Švédsko

Okouzlující malé chaloupky ve skandinávském stylu, příroda, kam oko dohlédne, spousta jezer a ostrovů. Ve Švédsku je spousta věcí, které se dají dělat, abyste se dobře bavili. Pokud bydlíte ve městě a potřebujete si odpočinout, můžete projet krajinou a jednoduše se usadit na různých místech. Divoké kempování je ve Švédsku výslovně povoleno. Takže: Sbalte si věci na kempování a můžete vyrazit!

Mimochodem, každý, kdo si myslí, že příroda ve Švédsku je krásná jen v létě, mýlí se. Co opravdu musíte zažít? Výlety na sněžnicích, plavání v ledu, výlety se psím spřežením, ledové hotely a mnoho dalšího. Aby nám při všech těch studených outdoorových aktivitách neumrzly nosy, občas si uděláme pauzu v sauně a dopřejeme si šálek Glögg. Nebo dva. Na zdraví. 

Rujána

Přímo v německém Baltském moři na vás čekají působivé křídové útesy a krásné pláže. Velmi krásným místem je také Národní park Jasmund, kde při troše štěstí můžete zahlédnout i orla mořského. Zní to jako dobrodružství, že? Přírodní scenérie lze skvěle prozkoumat na turistických stezkách nebo na procházkách po pláži.

Francie

Bagety a dobré víno jsou blíž, než byste si mysleli! Všichni víme, že Francie má co nabídnout. Můžete si také udělat malý roadtrip. A nejen Paříž stojí za vidění, krásné jsou i regiony Rhônes-Alpes, Alsasko nebo Champagne-Ardenne. Pohled do malých vesniček a nádherné krajiny stojí za to – nebo trasa podél Seiny nebo krásných zámeckých komplexů na Loiře. Navíc tam, kde jsou vinice, nemůže být ani víno daleko! 

Saské Švýcarsko

Pro skvělou dovolenou nemusíte nutně cestovat do jiné země nebo na dlouhé vzdálenosti. Saské Švýcarsko u německých hranic může nabídnout nejen malebné krajiny, ale také nečekaná překvapení. Mimo jiné stojí za to navštívit pevnost Königstein, kde lze prozkoumat i nedaleký skalní labyrint. Ale pozor – ztratit se můžete rychleji, než byste si pomysleli...

Kromě hotelových specialit za poznáním a výletů si můžete v chladnějších měsících například uvařit vlastní svařené víno nebo navštívit zimní vesničku Schmilka. Vychytávkou je nejen klasická sauna s panoramatickým výhledem, ale i vyhřívaná vana k relaxaci.

Mazursko

Pokud uvažujete o dovolené v Polsku, pravděpodobně vás jako první napadne polské pobřeží Baltského moře. Pak možná Varšava jako výlet do města. O tom, že naše sousední země je báječnou cestovatelskou destinací, svědčí i region Mazury na severu Polska. Pokud chcete vypnout, tady to rozhodně můžete udělat: na zhruba 10 000 metrech čtverečních nabízí rozmanitá krajina více než 3 000 jezer, říček a kanálů i obrovské lesy.

Dovolená v přírodním ráji se vyplatí i v zimě – například kvůli projížďkám na saních s koňmi, které tam mají dlouhou tradici, nebo si můžete jednoduše udělat kurz ledové plachtění. Pokud je pro vás příliš riskantní řídit ledový kluzák při elegantních 170 km/h a bez brzd (čtete správně!) po ledu, můžete si také rezervovat výlety po okolí.

Bologna

Živé, hlasité a plné historie: Historické město Bologna vás zve na malou cestu časem. Co tady rozhodně musíte vyzkoušet? No, boloňské špagety samozřejmě! Severoitalské hlavní město regionu Emilia-Romagna je ale známé také tortellini a mortadellou, které se zde říká Bologna. A když už toho na vás při procházce venku bude moc, šup do příjemné kavárny, jednoho z 50 (!) muzeí ve městě nebo do malého butiku s krásnými věcmi. Malý tip – od listopadu do března prodávají své zimní kolekce za výrazně sníženou cenu!

Dánsko

Dánsko nabízí mnohem více než Kodaň. Ostatně, kde lépe získat ten hygge pocit (zhruba přeloženo: „pohoda“) než venku u táboráku nebo v malém prázdninovém domku u moře uprostřed ničeho? Nic hezčího nás nenapadne. A to nejlepší na závěr: Vlakem například z Hamburku se pohodlně dostanete do Kodaně asi za pět a půl hodiny a odtud na venkov za půl hodiny. Skvělý nápad vrátit se ke kořenům.

Rýnské vodopády u Schaffhausenu

Protože s ohledem na létání nemůžeme nabídnout návštěvu Niagarských vodopádů, našli jsme evropský protějšek této přírodní podívané. Rýnské vodopády u Schaffhausenu ve Švýcarsku jsou jedním ze tří největších vodopádů v Evropě. Když uvidíte tu podívanou, vaše ústa se otevřou úžasem! A co nemohou nabídnout ani Niagarské vodopády, je hrad postavený přímo nad vodopády, ve kterém se můžete ubytovat nebo si vychutnat panoramatickou restauraci nebo navštívit miniaturní svět Švýcarska. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat