Stádo super krav z Číny

Uvádí se, že poskytují téměř dvakrát více mléka než běžné dojnice. Čína oznámila úspěšné klonování tří „super krav“. A plánuje mnoho dalších klonovaných zvířat.

Podle zpráv médií se čínským vědcům podařilo naklonovat několik krav, které produkují neobvyklé množství mléka. Čínská státní média oslavovala vývoj jako průlom.

Konkrétně se jedná o tři klonované krávy, které se narodily na konci prosince. Zvířata prý byla naklonována z buněčných jader holštýnského skotu, který produkuje hodně mléka. Za rok prý dokážou vyprodukovat až 18 tun mléka. Pro srovnání: Ještě před 100 lety průměrná kráva neprodukovala ani 2 000 litrů mléka ročně!

První klonovaná kráva vážila při narození přes 56 kilogramů a měřila na délku přes 1,1 metru. Fyzicky jde o přesnou repliku zvířete, jehož genetický materiál se naklonoval. Holštýnský skot obvykle při narození váží kolem 44 kilogramů.

Stádo super krav

Projekt vede Jin Yaping z Northwestern University of Agricultural and Forestry Science and Technology v Xianyangu. Podle státních médií vysvětlil: "Máme v plánu vybudovat stádo více než tisíce super krav do dvou až tří let."

Podle Jina je cílem projektu dosáhnout nezávislosti na importovaných dojnicích. Čína v současnosti dováží až 70 procent svých dojnic.

Holštýnský skot má velký význam pro mlékárenský průmysl

Plemeno „Holštýn“ je pro svou obzvláště vysokou produkci mléka považováno za jedno z nejdůležitějších v mezinárodním mlékárenském průmyslu. Holštýnský skot je také pevně spjatý a ukotvený v německém chovu dobytka. Podle Spolkového svazu skotu a prasat bylo k roku 2021 v Německu v plemenných knihách zapsáno více než 1,7 milionu holštýnského skotu. Holštýnský skot je však také v Číně nejrozšířenější.

Je jisté, že přelidněná Čína potřebuje uspokojit požadavky na spotřebu, ale je tohle ta správná cesta?

Zdroj: utopia.de/news/herde-von-superkuhen-chinesische-forscherinnen-klonen-tiere-fur-mehr-milch/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat