Prostreno.cz

Máte po porodu nějaká ta kila navíc? Víme, jak se jich zbavit

Přibrala jste v těhotenství navíc několik kilogramů a chtěla byste se vrátit na svou původní váhu? Máme pro vás pár rad, jak toho dosáhnete.

Existují maminky, které v těhotenství nenaberou skoro ani deko a po porodu se během několika týdnů vrátí na svou původní váhu. Ale většina z nás takové štěstí nemá, a tak navzdory radosti z narození miminka v nás začne hlodat nespokojenost s vlastní proměněnou postavou. Naštěstí není tento stav nevratný.

Chvála kojení

Předně je třeba si uvědomit, že tak jako každá žena přibere v těhotenství jiný počet kilogramů, je individuální i hubnutí. Některým to zkrátka půjde rychleji. Není proto třeba trápit se tím, že vaše sousedka/maminka, se kterou jste se poznaly v porodnici/kamarádka se stejně starým děckem už má zase postavu jako proutek, zatímco vy stále ještě lítostivě popotahujete nad starými džínami a vzpomínáte na doby, kdy jste se do nich vešla.

Žádné diety

Druhou důležitou věcí je, že bezpodmínečně musíte zapomenout na všechny přísné a drastické redukční diety (nehledě na to, že vám zamlada třeba pomohly k vysněné postavě), a to zvláště pokud kojíte. Vaše strava se totiž odráží i ve výživě vašeho miminka a musíte si uvědomit, že nebudete-li mu předávat základní živiny, můžete mu vážně uškodit (nemluvě o tom, že pokud kvůli nevyvážené stravě a hladovění zkolabujete, moc prospěšná dítěti také nebudete).

Mimochodem, věděly jste, že kojením spálíte 500 až 1000 kalorií navíc? Takže budete-li se vyhýbat tučným jídlům a tunám sladkostí, půjde váha většiny z vás při všem tom shonu okolo miminka a kojení pomalu dolů.

Bez pohybu to nepůjde

Na druhou stranu, řadě z nás pouhá úprava jídelníčku stačit nebude (některé ženy zůstávají navzdory kojení na původní váze, nebo dokonce přibírají) – přidat se musí i aktivní pohyb v podobě sportu. Ten působí pozitivně nejen na ztrátu nadbytečných kil, ale také díky němu zpevníte ochablé svaly břicha a posílíte zádové svaly apod. Navíc je dokázáno, že pravidelný pohyb po porodu působí jako prevence proti poporodním depresím. Ideálně byste si měla najít každý den 15 až 30 minut, které věnujete cvičení. Ale pozor, vyhněte se nějakému intenzivnímu cvičení – vaše tělo při něm totiž začne při vysoké svalové zátěži produkovat kyselinu mléčnou, která ovlivňuje chuť mléka, a dítě pak může začít kojení odmítat. Spíše se zaměřte na posilování jednotlivých partií, doporučuje se například pilates či jóga. Ideální jsou i dlouhé procházky s kočárkem nebo plavání.

Hlavně pravidelně a vyváženě

Jak již bylo řečeno, po porodu, zvláště pokud kojíte, se nesmíte ve stravě nijak drasticky omezovat. Denní energetický příjem kojící ženy by neměl být nižší než 6500 kJ, zvýšit by se měl příjem bílkovin, omezit lze tuky (ale ne úplně vypustit, nezapomínejte na důležité vitaminy rozpustné pouze v tucích). V jídelníčku by měly mít zastoupení všechny důležité vitaminy a minerály (některé, například vápník, ve větším množství než před porodem). Jíst by měla novopečená maminka pravidelně, nejlépe v šesti menších porcích – organismus si tak nebude ukládat zásoby. Nepočítejte ani s žádným zázračně rychlým úbytkem kil, neměla byste hubnout rychleji než 0,5 kg za týden.

Řada odborníků nedoporučuje začínat s hubnutím bezprostředně po porodu, po pravdě řečeno, na něco takového nemá obvykle žena ve víru všech změn, kterými prochází, ani pomyšlení. Počkejte tedy až do doby po šestinedělí. Budete-li trpělivá, měl by se vytoužený výsledek dostavit. Pokud se vám i přes veškerou snahu hubnout nepodaří (jak jsem již psala, hubnutí po porodu je velmi individuální záležitost), poraďte se s odborníkem.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat