Prostreno.cz

Jak si užít Vánoce a nepřibrat? Přinášíme vám zaručené tipy

Celý rok si poctivě hlídáte váhu nebo zrovna zažíváte první úspěchy díky vysněnému úbytku kilogramů, a radost vám kazí pohled na kalendář, když si uvědomíte, že do Vánoc už zbývá jen pár týdnů.

Jistě, kdyby záleželo jen na vás, určitě byste si „odlehčené“ Vánoce nějak zařídila. Ale znáte to – děti se těší na cukroví, partner se odmítá vzdát smaženého kapra (řízku apod.) s tradičním bramborovým salátem ke štědrovečerní večeři. A zkuste odolat, když už to všechno jednou napečete a navaříte... Kvůli dvěma týdnům v roce se pak měsíc trápíme výčitkami a naše úsilí o vysněnou postavu začíná pěkně od začátku. Jak se každoročnímu stresu okolo vánočního přibírání na váze vyhnout?

Cukroví light

Cukroví už zkrátka v našich zeměpisných šířkách k Vánocům patří. Jestliže se již těšíte na pečicí orgie (a nebo prostě nemáte jinou možnost, protože rodina by kupované cukroví odmítla konzumovat a tchyně by se na vás dívala skrz prsty, protože nejste schopná ani nic upéct), zkuste letos zařadit odlehčenou variantu klasických receptů.

Nemusíte u všech, milují-li vaše děti například vanilkové rohlíčky, klidně jim je udělejte, ale nepečte jich více, než kolik samy dokážou sníst, abyste pak nemusela dojídat. U ostatních druhů můžete vyměnit bílou mouku za celozrnnou (věřte, pokud to nebudete příliš ventilovat, rodina stejně rozdíl nepozná, jen dejte pozor – celozrnné mouky odlišně absorbují vodu, takže možná budete muset s množstvím trochu improvizovat), máslový krém za tvarohový či pudingový a přeslazenou kupovanou marmeládu za domácí ovocné želé.

Nebezpečné uždibování

Pokud nejste zrovna „pečicí“ typ a sladké „minizákusky“ kupujete v supermarketu či si je necháváte vyrobit na zakázku, zjistěte, zda ve svém okolí nemáte nadšenou kamarádku – cukrářku-amatérku, která (za nějakou malou odměnu) odlehčené cukroví upeče za vás.

Máte-li pečicí babičku, která se svého tradičního cukrářského umění odmítá vzdát, zkuste ji přemluvit, ať na vás letos nechá pečení alespoň několika druhů. Neuspějete-li, nezbývá vám, než si upéct alespoň jeden druh „natruc“ a pak chodit uždibovat ten. Pokud neprojde ani to (a znamenalo by to napjaté vztahy v rodině, čemuž se jistě vyhýbáme na Vánoce ještě úzkostněji než jindy), nezbývá, než se spolehnout na svou pevnou vůli a předsevzetí nekonzumovat cukroví po kilech, ale jen tak občas do něj „ďobnout“. Nenechávejte tedy tácy se sladkými dobrůtkami na každém stole – sedíte-li například při rodinné sešlosti nad plnou tabulí, posuňte cukroví (a týká se to i nejrůznějších chipsů, jednohubek apod.) co nejdál od sebe.

Není kapr jako kapr

Štědrovečerní večeře je také kalorickou pohromou, zvlášť má-li podobu tradiční rybí smetanové polévky, smaženého kapra (řízku) a bramborového salátu s tunou majonézy. Na druhou stranu, pokud si takovéhle jídlo dopřejete jednou v roce, svět se nezboří. Chcete-li být ale zásadová i o Vánocích, není složité i tradiční večeři odlehčit.

Do polévky nedávejte smetanu buď vůbec (jistě nebude problém najít skvělý recept na dietní rybí polévku), nebo zvolte nízkotučnou. Kapra neobalujte a nesmažte, ale upečte v troubě třeba s bylinkami (opět nebude problém najít příhodný recept) nebo připravte méně tučný druh ryby. To samé jde udělat i s vepřovým či kuřecím, které každý rok smažíte, nejste-li milovníci ryb.

Do bramborového salátu nedávejte majonézu (nebo alespoň ne tolik jako obvykle), ale ochuťte jej jinak (divili byste se, kolik lehkých bramborových salátů je možné udělat, určitě najdete nějaký, který bude vyhovovat i vám).

Jestliže vaše rodina nechce o jakékoli úpravě tradiční večeře ani slyšet, udělejte jinak jen porci pro sebe (zas o tolik pracnější to nebude – polévky i salátu odeberete trochu před přidáním smetany, respektive majonézy, jednu kapří podkovu prostě strčíte do trouby) a zbytek udělejte jako každý rok.

Možná se na vás budou chvíli koukat jako na „exota“, ale děláte to pro sebe, a navíc – budete-li mít dobrý pocit ze sebe, jistě to k pohodě Vánoc jen přispěje (rozhodně víc, než kdybyste byla naštvaná, že musíte konzumovat extrémně kalorická jídla, protože ostatní na nich trvají).






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat