Prostreno.cz

Hubnutí po čtyřicítce. Proč to mají mladší snazší?

Zatímco ve dvaceti jste dokázala zhubnout do oblíbených šatů během týdne, teď, když jste překročila čtyřicítku, zkoušíte všechno možné, ale kila prostě nemizejí. Nezoufejte, zdaleka v tom nejste sama a rozhodně byste se neměla vzdávat. Určitě ale budete potřebovat pořádnou dávku trpělivosti a vytrvalosti.

Proč to jde mladším líp?

Ačkoli se váš jídelníček nijak zásadně neliší od toho, kterým jste se řídila před deseti lety, z nějakého záhadného důvodu jdou kila najednou nahoru. A i když zkoušíte všechno možné, nedaří se vám je shodit. Na vině je několik faktorů – jednak se mění hormonální rovnováha organismu, zpomaluje se metabolismus, ubývá svalové hmoty a jednak už přece jen není život většiny žen po čtyřicítce tak aktivní jako u třicátnic. Výkonnost organismu totiž obecně s věkem klesá, svého maxima dosahuje právě mezi 20. a 30. rokem života. (Čtěte také: Chcete zhubnout trvale? Naučte se správně jíst)

Tím, jak většina z nás přestává být po 40 aktivní, mění se poměr mezi tukem a svaly v těle – díky tomu se však zpomaluje metabolismus (uživit svalovou hmotu je pro organismus energeticky náročnější), tělo již nepotřebuje tolik kalorií jako dříve, ale přesto je dostává. Z toho důvodu přibíráme. Také příležitostí k pohybuje je méně – po celém dnu stresu v práci, starostech o děti a domácnost má málokterá žena sílu jít večer ještě do posilovny či běhat. Většina tak končí unavená u televize nebo s knihou.

Jak z toho ven?

Z této situace není jiná cesta, než změnit životní styl. Je totiž nutné přizpůsobit se nové situaci a novým nárokům našeho těla. Předně, je třeba zapomenout na radikální diety. Těmi si svůj metabolismus pouze „rozhodíte“, a i když třeba nějaké to kilo díky hladovění shodíte, za chvíli je máte zpátky. Navíc si váš organismus dočasně omezený přísun potravin vyloží jako krizovou situaci, takže si příště pro jistotu uloží „do zásoby“ úplně všechno.

Zní to jako ohraná písnička, ale budete muset dlouhodobě snížit přísun kalorií (ale pozor, neznamená to nějaké drastické omezování – tím jen tělu odepřete důležité živiny a zaděláváte si na zdravotní problémy) a začít se pravidelně věnovat nějaké fyzické aktivitě. Jezte tedy minimálně pětkrát denně, zařaďte na talíř hodně zeleniny (vláknina zasytí), nezapomínejte na bílkoviny (určitě ryby, libové hovězí, drůbeží maso, mléčné výrobky – ty můžete zkusit v odlehčené verzi, ale rozhodně je neopomíjíte, jinak vám hrozí nedostatek vápníku), omezte tučná a sladká jídla (ale nepropadejte výčitkám, když jednou za čas trochu „ujedete“). Nezapomínejte ani na pitný režim (ideální je voda, neslazené ovocné či bylinkové čaje, ředěné džusy).  (Čtěte také: Pozor na fresh džusy. Mohou vám i uškodit)

Nečekejte rychlé zázraky

Jak již bylo řečeno výše, budete muset zařadit do života více pohybu. Nemá cenu se nutit do něčeho, co vás nebaví, a pokud se například v posilovně mezi „vysportovanými“ dvacítkami necítíte příliš dobře, zkuste si najít něco jiného. Na druhou stranu ve fitness centrech můžete požádat o radu trenéra, který vám sportovní program „ušije na míru“. O vhodném pohybu se také můžete poradit s odborníkem na hubnutí, který vám navíc pomůže i se sestavením vhodného jídelníčku. Obecně – samozřejmě, pokud nemáte zdravotní problém, který vám v tom brání – nepochybíte, když zkusíte běhání (ale pozor, i to má svá pravidla), jízdu na kole, plavání, ale také například tanec nebo jógu či pilates. (Čtěte také: Máte špeky v rodině? Prokletí lze zastavit!)

I když se ke změně životního stylu odhodláte, určitě nečekejte nějakou rychlou změnu. Úbytek kilogramů by neměl překročit 0,5 až 1 kg za týden, často trvá déle, než se organismus „nastartuje“. Budete-li ale důsledné a trpělivé, určitě své vysněné postavy dosáhnete. A pak vám bude kdejaká dvacítka jen tiše závidět.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat